PRVI BIDENOV INOZEMNI PUT

Počinje nova era vanjske politike SAD-a, šef Bijele kuće će Putinu poslati upozorenje

Bidenov put počinje 10. lipnja u Ujedinjenoj Kraljevini, a dvije točke na turneji imaju posebnu težinu
Biden i Putin
 Pavel Golovkin/Afp/Profimedia

Joe Biden ide na put za koji je u subotu dobio snažan vjetar u jedra kad je skupina G7 dogovorila nova pravila za globalno oporezivanje. Nije još sve gotovo, ali američki predsjednik sada može u Kongresu mahati tim dogovorom pred republikancima koji će imati ozbiljnih problema da sruše taj dogovor koji olakšava prihvaćanje infrastrukturnog plana.

Stanje na tržištu rada se poboljšava, broj otvorenih novih radnih mjesta raste (u svibnju 559.000 i stopa nezaposlenosti je sa 6,1 pala na 5,8 posto), a inflacija se zasad ponaša pristojno. Janet Yellen, ministrica financija, očekuje da bude oko tri posto. Kako je Fed, američka emisijska banka, i htio. Cijepljenje se odvija solidno i SAD bi mogao Dan neovisnosti 4. srpnja dočekati družeći se.

Trumpov utjecaj

Najbolje je ići na put kad je kod kuće stanje mirno. Jer je lako voditi razgovore bez opterećenja. Dobro to zna Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova. Ode u SAD na razgovore, a tijekom leta napadnu Srbe povratnike. I sve propadne.

Prije puta se Joe Biden uhvatio pera i napisao uvodnik za The Washington Post. Retorika Donalda Trumpa je ušla i u Bidenov tekst u kojem piše: "Stvorili smo više radnih mjesta u prva četiri mjeseca naše administracije nego bilo koji drugi predsjednik". Razumljivo, takva je naracija okupila desni centar oko Trumpa, Biden se nada da će biti i demokratima od pomoći u izborima na polovici mandata iduće jeseni.

Evo što Biden kaže o putovanju: "U trenutku globalne neizvjesnosti, dok se svijet još uvijek bori s jedinstvenom pandemijom, ovo putovanje trebalo bi donijeti spoznaju obnovljene američke posvećenosti našim saveznicima i partnerima i demonstraciju sposobnosti demokracija da se suoče s izazovima i odvrate prijetnje ovog novog doba. Bez obzira je li to zaustavljanje pandemije, suočavanje s ubrzanom klimatskom krizom ili konfrontacija sa štetnim aktivnostima vlada Kine i Rusije, SAD mora voditi svijet s pozicije snage".

image
Saul Loeb/AFP

Biden je uvjeren da će ekonomski oporavak njegove zemlje potaknuti globalnu privredu zemalja koje dijele vrijednosti i viziju budućnosti, demokracija.

"Ovo je odlučujuće pitanje našeg vremena: mogu li se demokracije udružiti kako bi donijele stvarne rezultate za naše ljude u svijetu koji se brzo mijenja? Hoće li demokratski savezi i institucije koji su oblikovali toliko prošlog stoljeća dokazati svoju sposobnost protiv suvremenih prijetnji i protivnika? Vjerujem da je odgovor potvrdan. I ovaj tjedan u Europi imamo priliku to dokazati."

Irac kod kraljice

Interesantno je da Biden, za razliku od jednog iskusnog hrvatskog diplomata, ne vidi svijet u kaosu, nego u razdoblju neizvjesnosti. Razlika je važna: kaos znači da je red nestao, svijet koji se mijenja otvara mogućnost da ga usmjeri u pozitivnom smjeru. Ili, kako je pisao Ivo Andrić u "Prokletoj avliji": "Bolan, Hajmo, dobro misli pa će dobro i bit'".

Bidenov put, kako je objavila glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, počinje 10. lipnja u Ujedinjenoj Kraljevini gdje će razgovarati s premijerom Borisom Johnsonom, a primit će ga - Irca - i kraljica, 13. lipnja.

Dvije su točke na putu koje imaju posebnu težinu. Biden je istaknuo summit G7 koji se održava od 11. do 13. lipnja: "Vodeće svjetske demokracije ponudit će plan visokog standarda za unapređenje fizičke, digitalne i zdravstvene infrastrukture koja podržava globalni razvoj i otpornija je alternativa kineskom planu".

Zapad kreće u otvoreni sukob s kineskim projektom "Jedan pojas, jedan put" koji je izazvao duboke geopolitičke promjene. Riječ je o obratu koji stvara blok protiv toksičnog kineskog utjecaja i dovodi u pitanje opstojnost inicijative "16+1" (nakon što je Litva napustila dotadašnju inicijativu "17+1") koju Hrvatska i dalje podržava.

Predvidivi odnosi

Druga je točka sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom 16. lipnja u Ženevi. Biden tamo dolazi s porukom "ne želimo konflikt, nego stabilne i predvidive odnose".

Rusija je ključni partner u pitanju strateške stabilnosti i kontrole naoružanja. Američki predsjednik ne krije da će "kremaljskom caru" otvoreno reći da ne smije utjecati na demokratske procese i da obuzda kibernetičke napade na stratešku infrastrukturu SAD-a i Zapada. Zapadni Balkan nije niti spomenuo. Kao ni Jen Psaki.

Između boravka u dvije nečlanice EU, Biden će 14. lipnja sudjelovati na summitu NATO-a u Bruxellesu - na margini kojeg će imati i bilateralni sastanak s turskim predsjednikom Erdoganom - gdje će još jednom uvjeriti europske partnere da je Trumpovo doba bilo anomalija. Jer, mnogi u Europi se pitaju: što ako se u Bijelu kuću vrati Trump ili neki njegov klon?

Dan poslije razgovarat će s vodstvom EU, predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:13