POKOLJ U PARIZU

Počinje suđenje za teroristički napad koji je šokirao svijet: ‘Satima sam ležala ispod tijela...‘

Među 20 optuženih nalazi se i posljednji preživjeli član deseteročlane terorističke ćelije koja je izvela napad - 31-godišnji Salah Abdeslam
 Thomas Coex, Alain Jocard/AFP

Austrijanka Theresa Cede, majka dvoje djece koja živi u Parizu, svog je prijatelja Stéphanea 13. studenog 2015. godine pozvala da zajedno proslave njegov 40. rođendan. Pripremila je za njega i prigodni poklon - dvije ulaznice za koncert američke rock grupe Eagles of Death Metal u koncertnoj dvorani Bataclan u 11. arondismanu.

Theresa i Stéphane stajali su pored ulaza i štanda s hranom i pićem kada su tri naoružana napadača u 21:47 sati upala u dvoranu i otvorila vatru. Život joj je spasio muškarac kojeg su napadači upucali i koji je pao na tlo pored nje.

- Dugujem mu život. Zaštitilo me njegovo tijelo - rekla je Austrijanka za BBC.

Jedan francuski policajac i njegov vozač zapucali su oko 22:00 sati na jednog od napadača koji se nalazio na pozornici Bataclana. Hici su detonirali napadačev prsluk pun eksploziva. Nedugo zatim, dva preostala terorista povukla su se u hodnik na najvišoj etaži koncertne dvorane i sa sobom povela taoce. Policija je Theresu i Stéphanea evakuirala nešto prije 00:20 sati 14. studenog. Nakon toga je ušla u dvoranu svladala teroriste.

image
Teresa kafića "A la Bonne Biere" u Parizu, jedno od mjesta koje su 13. studenog 2015. napali teroristi IS-a
Anthony DORFMANN/AFP

Gotovo šest godina poslije, više tisuća ljudi ponovno će se morati suočiti s tom traumom, najgorim terorističkim napadom u povijesti Francuske.

Suđenje dvadesetorici džihadista tzv. Islamske države (IS) koje se drži krivima za terorističke napade u Parizu u kojima je ubijeno 130, a ozlijeđeno više stotina osoba, počinje u srijedu u posebnoj sudnici na otoku Île de la Cité na rijeci Seini.

Među optuženima je i posljednji preživjeli član deseteročlane terorističke ćelije koja je izvela napad - 31-godišnji Salah Abdeslam.

Abdeslam se tijekom napada trebao raznijeti pomoću eksplozivnog prsluka poput drugih članova ćelije, međutim predomislio se i pobjegao u susjednu Belgiju, u Bruxelles. Abdeslam je uhićen nekoliko mjeseci nakon napada, a za vrijeme boravka u pritvoru nije govorio mnogo.

Njegovo svjedočenje bit će ključno.

image
Salah Abdeslam
DSK/POLICE NATIONALE/AFP

Od geneze do egzekucije

Theresa Cede jedna je od gotovo 1.800 osoba koje su podnijele građansku tužbu protiv terorista. Među podnositeljima tužbe većinom su oni koji su preživjeli teroristički napad, njihova rodbina te rodbina preminulih. Svi će oni svjedočiti u sklopu procesa. Njihova će svjedočenja trajati do pet tjedana, piše BBC.

Theresa još nije odlučila hoće li svjedočiti i ispričati svoju priču, ali je rekla da će prisustvovati suđenju kako bi podržala one koji će govoriti.

Istraga napada 13. studenog 2015. trajala je šest godina, a vodila se u 19 zemalja. Ministarstvo pravosuđa Republike Francuske reklo je da spis predmeta sadrži 47 tisuća izjava u 542 sveska. Kad bi se svesci poslagali jedan na drugi, tvorili bi toranj visok 53 metra.

image
Sudnica
Alain JOCARD/AFP

Cilj suđenja nije samo utvrditi krivnju ili nevinost optuženih već ispričati kompletnu priču napada, od geneze do egzekucije.

Sud će tako čuti kako su visokopozicionirani dužnosnici IS-a u Raki u Siriji osmislili napad, operativci IS-a pod krinkom migranata preko Grčke i Turske 2015. došli u Europu, kako se u gradskoj četvrti Molenbeek u Bruxellesu planirao napad i što su tri grupe napadača, tzv. komandosa, točno radile 13. studenog 2015. u Parizu.

image
Sudnica
Thomas COEX/AFP

S obzirom na broj sudionika suđenja, što odvjetnika, tužitelja, novinara i zainteresirane javnosti, odlučeno je da će se cijela jedna galerija Palače pravde na otoku Île de la Cité pretvoriti u sudnicu. Galerija je pomoću drvenih panela pregrađena u tri prostorije. Glavna prostorija, ona u kojoj će se odvijati suđenje, moći će primiti 600 osoba. Druge dvije bit će rezervirane za novinare i rodbinu tužitelja. Ad hoc sudnica moći će primiti maksimalno 2.000 ljudi, a sve će sobe posjedovati projektore. Očekuje se, međutim, da će sudnica biti popunjena samo na samom početku procesa.

image
Sudnica
Thomas COEX/AFP

Suđenje će se snimiti za potrebe arhiviranja, poput suđenja za napad na redakciju satiričnog časopisa Charlie Hebdo koje se održalo prošle godine. Suđenje će se moći uživo pratiti i preko posebne internetske radijske stranice.

Izgradnja sudnice koštala je sedam milijuna eura, a koristit će se i za druga suđenja teroristima, primjerice ono za napad kamionom u Nici u srpnju 2016. godine.

image
Sudnica
Thomas COEX/AFP

Neispravan prsluk pun eksploziva

Francuske dnevne novine Le Monde rekle su da je sudnica "ultimativni odgovor demokracije na terorizam" jer predstavlja "zakon, zakon i samo zakon".

Svi će tijekom suđenja najviše motriti Salaha Abdeslama, pogotovo zato što je utvrđeno da je i on te večeri trebao umrijeti kao bombaš samoubojica.

Abdeslam, dugogodišnji prijatelj Abdelhamida Abaaouda, vođe grupe terorista koji su 18. studenog 2015. umrli u pucnjavi u Saint-Denisu, navodno je teroriste koji su izveli napad u Parizu autom prebacio iz Njemačke i Mađarske u Bruxelles. Smatra se i da je rezervirao hotelske sobe u Parizu i unajmio automobile te da je trojicu bombaša samoubojica dovezao od stadiona Stade de France.

Ne zna se, međutim, što se dogodilo poslije toga. Abdeslam je svoj automobil ostavio u 18. arondismanu, prsluk pun eksploziva bacio je nešto kasnije u pariškom predgrađu Montrouge, nazvao je prijatelja iz Bruxellesa i potom se ukrcao u automobil koji ga je odvezao u Belgiju.

image
Osiguranje ispred sudnice
Thomas Coex

Abdeslam je nekoliko mjeseci kasnije uhićen u gradskoj četvrti Molenbeek u Bruxellesu. Ubrzo nakon njegovog uhićenja, IS-ovi militanti iz ćelije koju je uspostavio Abaaoud izveli su smrtonosan napad u Bruxellesu.

Abdeslam je policiji rekao da se nije raznio jer se predomislio, no istragom je utvrđeno da je njegov prsluk bio neispravan. To bi značilo da postoji mogućnost da se pokušao raznijeti, ali da nije uspio.

image
Policijski konvoj kojim je Salah Abdeslam prevezen u sudnicu
Thomas COEX/AFP

Šestorici optuženih sudit će se u odsustvu. Jedan od njih trenutno se nalazi u zatvoru u Turskoj, a ostali se smatraju mrtvima. Najvjerojatnije su poginuli u američkim napadima dronovima. Preostalim će se optuženima suditi za pomaganje teroristima. Smatra se da su neki od njih bili važni akteri napada te da je moguće da su i oni trebali biti bombaši samoubojice.

Među dokazima koji su pronađeni tijekom istrage posebno se ističe računalo koje su teroristi koristili tijekom boravka u Bruxellesu, a koje je pronađeno nakon terorističkog napada u tom gradu koji je izveden u ožujku 2016. godine. Na njemu se nalazili raspored napada na Pariz i dokumenti o još dvije potencijalne mete napada - Zračnoj luci Schiphol u nizozemskom gradu Amsterdamu i "metrou".

image
Vozilo kojim je Salah Abdeslam prebačen iz zatvora u sudnicu
Thomas COEX/AFP

Miris sumpora kao okidač

Postoji teorija da je četvrtoj terorističkoj skupini (u Parizu su napad izvele njih tri), u kojoj su bila dvojica terorista kojima će se suditi u Parizu, naređeno da napadne Schiphol. Moguće je i da je Abdeslam trebao napasti pariški metro na mjestu na kojem je ostavio svoj automobil. Naime, IS je u svojim propagandnim materijalima ustvrdio da je 13. studenog 2015. u Parizu ostvario "pobjedu" u 18. arondismanu, međutim tamo nije izveden nikakav napad.

Theresa Cede provela je prvu godinu nakon napada skupljajući materijale o događajima u Bataclanu.

- Morala sam pronaći ljude koji su bili tamo. Morala sam čuti njihove priče. Morala sam razumjeti. Prirodno sam druželjubiva i snažna. Imala sam posao, muža i dvoje djece. Htjela sam se pobrinuti da taj događaj neće utjecati na moj obitelj. To, međutim, nije bilo realno - rekla je Austrijanka.

image
Spomen-ploča preminulima u napadu na Pariz 13. studenog 2015. postavljena je nedaleko od koncertne dvorane Bataclan
Thomas COEX/AFP

Theresa je promijenila poziciju u kojoj je spavala jer je u Bataclanu dva i pol sata ležala pored svog mrtvog zaštitnika.

- Najednom vam se stvari počnu događati. Kada je jedan od mojih sinova slavio rođendan, uznemirio me miris sumpora u svijećama jer me podsjetio na tu večer. Kada smo jednom otišli u njegovu školu na jednu kazališnu predstavu, crvena su me sjedala u dvorani također podsjetila na tu strahotu - dodala je Cede.

Suđenje će za Theresu, a i mnoge druge, biti traumatično. Morat će se prisjetiti te večeri, ali ovaj puta pred očima javnosti. Bit će joj teško, ali to je, kaže, nužno i potrebno.

- Suđenje je važan korak. Moramo proći kroz njega. Nisam sigurna da će nam ono donijeti mir, ali ono je dio procesa - zaključila je Cede. (Priredio: Damjan Raknić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:41