SIMBOL NEUSPJELE POLITIKE

POČINJE SUĐENJE ZA UBOJSTVO KOJE JE ŠOKIRALO NJEMAČKU Izbjeglici koji je zaklao djevojku (15) sudit će se kao maloljetniku kako bi izbjegao doživotnu

 
Abdul D. koji tvrdi kako ima 15 godina
 Facebook

Pred sudom u njemačkom mjestu Landau in der Pfalz u ponedjeljak počinje suđenje afganistanskom izbjeglici zbog sumnje da je ubio 15-godišnju djevojčicu.

Okrivljenom Abdulu D. se predbacuje da je 27. prosinca prošle godine usred mjesta Kandel u jednoj prodavaonici nožem usmrtio 15-godišnju učenicu Miu. Njih dvoje je navodno bilo u vezi, a nakon prekida Abdul je pratio 15-godišnjakinju i prijetio joj.

Ubojstvo je izazvalo šok u Njemačkoj i dolilo ulje na vatro žestokih rasprava o izbjegličkoj politici. Abdulu, koji je stigao iz Afganistana, još je početkom 2017. odbijan zahtjev za azilom, ali je ostao u Njemačkoj zbog toga što je tada na snazi bila zabrana protjerivanja u Afganistan zbog sigurnosnih razloga.

Na udaru kritika se našao i ured za skrb o mladima kao i policija zbog toga jer navodno nisu reagirali na prijave Mijinih roditelja koji su Abdula prijavili zbog prijetnji svojoj kćeri.

Suđenje je zatvoreno za javnost, jer sudskim vještačenjem nije utvrđena starost okrivljenog. Prema njegovim navodima je star 15 godina, ali je vještačenjem utvrđeno da je star između 17,5 i 21 godinu tako da mu se sudi kao maloljetniku što isključuje doživotnu kaznu zatvora.

Sudsko vijeće je ustvrdilo da će tijekom suđenje pokušati još jednom razjasniti starosnu dob okrivljenog. Mnogi mlađi izbjeglice prilikom dolaska u Njemačkoj daju krive navode o starosti, jer kao maloljetnici uživaju bolji tretman.

Od ubojstva krajem prošle godine u Kandelu se redovito održavaju prosvjedi protiv izbjegličke politike Angele Merkel. Desne, populističke i antimigrantske skupine Kandel prikazuju kao simbol neuspjele izbjegličke politike.

Ubojstvo 14-godišnje Susanne prije nekoliko tjedana u obližnjem Mainzu, gdje se za ubojstvo također sumnjiči mladi izbjeglica, dodatno je rasplamsalo raspravu o izbjeglicama.

Prosvjedi prije nekoliko mjeseci zbog ubojstva 15-godišnje Mie.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. veljača 2023 23:38