BIDEN OBEĆAO POMOĆ

Počinje summit Bidena s čelnicima zemalja JI Azije: ‘Ne tražimo da napravite izbor između SAD-a i Kine, ali...‘

Ne tražimo od zemalja da naprave izbor između Sjedinjenih Država i Kine, rekao je visoki američki dužnosnik

Joe Biden s čelnicima zemalja članica ASEAN-a u Bijeloj kući

 Nicholas Kamm/AFP

Američki predsjednik Joe Biden otvorit će skup čelnika jugoistočne Azije obećanjem da će potrošiti 150 milijuna dolara na njihovu infrastrukturu, sigurnost, spremnost za pandemiju i druge napore usmjerene na suprotstavljanje utjecaju suparničke Kine.

Dvodnevni summit sa zajednicom zemljama jugoistočne Azije ASEAN počinje večerom za čelnike u Bijeloj kući prije razgovora u State Departmentu u petak.

Njegova administracija se nada da će napori pokazati zemljama da Washington ostaje usredotočen na Indo-Pacifik i dugoročni izazov glavnog konkurenta, Kine, unatoč ratu u Ukrajini.

Samo u studenom Kina je obećala 1,5 milijardi dolara razvojne pomoći zemljama ASEAN-a tijekom tri godine za borbu protiv covida i poticanje gospodarskog oporavka.

image

Joe Biden i sultan Bruneja Hassanal Bolkiah

Nicholas Kamm/AFP
image

Joe Biden s čelnicima zemalja članica ASEAN-a u Bijeloj kući

Nicholas Kamm/AFP

"Moramo pojačati našu igru ​​u jugoistočnoj Aziji", rekao je novinarima visoki dužnosnik američke administracije. "Ne tražimo od zemalja da naprave izbor između Sjedinjenih Država i Kine. No, želimo jasno staviti do znanja da Sjedinjene Države teže snažnijim odnosima", prenosi Reuters.

Nova financijska obveza uključuje ulaganje 40 milijuna dolara u infrastrukturu namijenjenu dekarbonizaciji opskrbe električnom energijom u regiji i 60 milijuna dolara za pomorsku sigurnost, kao i oko 15 milijuna dolara za pomoć u ranom otkrivanju covida-19 i drugih respiratornih bolesti, rekao je službenik.

Dodatna sredstva pomoći će zemljama u razvoju digitalnog gospodarstva i zakona o umjetnoj inteligenciji.

Američka obalna straža također će rasporediti brod u regiju kako bi pomogao lokalnim flotama u borbi protiv onoga što su Washington i zemlje u regiji opisali kao kineski ilegalni ribolov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:17