TRAJU DVA DANA

Počinju češki parlamentarni izbori, premijer Babiš pod pritiskom zbog financijskog skandala

Nakon izvješća o tvrtkama paravanima otkrivenima u tzv. Pandorinim dokumentima, Babiš je opovrgnuo da je učinio išta protuzakonito
Andrej Babiš
 Michal Cizek/AFP

Dvodnevni parlamentarni izbori u Češkoj počinju u petak, a birališta se otvaraju u 14 sati. Više od 8 milijuna birača s pravom glasa može glasati dok se birališta ne zatvore u subotu.

Prema ispitivanjima javnoga mnijenja, očekuje se pobjeda sadašnjeg premijera Andreja Babiša, no njegova je izborna kampanja zasjenjena financijskim skandalom.

Nakon izvješća o tvrtkama paravanima otkrivenima u tzv. Pandorinim dokumentima, 67-godišnji Babiš opovrgnuo je da je učinio išta protuzakonito. Multimilijarder je na čelu populističke stranke ANO.

Velik dio oporbe formirao je dva izborna saveza: konzervativni Spolu te savez Češke piratske stranke i Stranke gradonačelnika.

Za osvajanje je spremno 200 mjesta Zastupničkog doma, važnijega donjeg doma parlamenta.

Istodobno, Češka utvrđuje politički smjer za predsjedanje Vijećem EU, koje bi ta zemlja trebala preuzeti u drugoj polovici 2022. godine.

U Češkoj se izbori tradicionalno održavaju dva dana jer mnogi ljudi provode vikend u prirodi.

Glasanje se odvija u danima sve veće zabrinutosti za zdravlje predsjednika Miloša Zemana. Predsjednik ima važnu ulogu nakon parlamentarnih izbora jer daje mandat za sastavljanje vlade, tradicionalno čelniku najveće parlamentarne stranke.

Prema riječima stručnjaka za ustavno pravo, ako predsjednik to ne može, zadaću preuzima predsjednik Zastupničkog doma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2021 05:23