PORUKA GRAĐANIMA

Počinju izbori u Rusiji, Putin se oglasio iz izolacije: Računam na vašu odgovornost i domoljublje

Putinovi protivnici ne smiju sudjelovati na izborima, što je rezultat višemjesečne represije započete uhićenjem Alekseja Navaljnog
Ruski predsjednik Vladimir Putin
 Alexei Druzhinin/SPUTNIK/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u četvrtak sugrađane da iskažu "domoljublje", nekoliko sati prije početka parlamentarnih izbora na kojima ne smiju sudjelovati glavni protivnici Kremlja i koji će se, unatoč protivljenju Kijeva, održati i na ukrajinskom teritoriju.

"Računam na vaš građanski osjećaj odgovornosti, promišljenost i domoljublje, na to da vam je stalo da izaberete zastupnike koji će raditi za dobro i za našu voljenu Rusiju", rekao je Putin u video poruci objavljenoj na internetskoj stranici Kremlja.

Putin je poruku uputio iz izolacije zbog koronavirusa jer je u njegovu okružju identificirano žarište od desetak slučajeva. Zbog toga bi mogao glasati elektroničkim putem, rekao je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Izbori, parlamentarni. regionalni i mjesni izbori počinju za nekoliko sati i trajat će tri dana kako bi se smanjio rizik od zaraze koronavirusom.

Rezultati se očekuju u nedjelju poslije 20 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Glavni Putinovi protivnici ne smiju sudjelovati na izborima, što je rezultat višemjesečne represije započete uhićenjem Alekseja Navaljnog u siječnju po povratku s liječenja u Njemačkoj. Bio je otrovan i za to optužuje Kremlj.

Cijeli njegov pokret je zabranjen zbog "ekstremizma", a mnogi istaknuti saveznici protjerani su u egzil, smješteni u kućni pritvor ili im je zabranjeno kandidiranje.

Pravo glasa ima gotovo 180 milijuna Rusija koji biraju 450 zastupnika donjeg doma parlamenta, Dume.

Inteligentno glasanje

Navaljnijevi saveznici pozvali su u srijedu Ruse da glasaju za Komunističku partiju.

Navaljnijeva kampanja "pametnog glasanja" osmišljena je kako bi konsolidirala glasove onih koji se protive Jedinstvenoj Rusiji, koja trenutno ima tri četvrtine mjesta u Donjem domu parlamenta i dominira ruskim političkim životom.

Ta je inicijativa jedna od rijetkih preostalih poluga za Navaljnog, koji služi dvije i pol godine zatvora zbog navodnih kršenja uvjetnog otpusta, za koje kaže da su izmišljeni.

Jedinstvena Rusija ima manje od 30 posto intencija glasanja, prema anketama. No trebala bi dobiti većinu jer nema prave konkurencije budući da su komunisti, nacionalisti i centristi u cijelosti na liniji Kremlja.

Putin, na vlasti već više od 20 godina, vodio je kampanju na sebi svojstven način, obećavši izvanrednu financijsku pomoć 42 milijuna umirovljenika, koji su ključan dio biračkog tijela.

Američki internetski divovi

Moskva optužuje američke internetske divove da se miješanju u njezina unutarnja pitanja jer odbijaju ukloniti sadržaj koji smatra ilegalnim. Rusko ministarstvo vanjskih poslova zbog toga je prošli tjedan izrazilo svoje nezadovoljstvo američkom veleposlaniku.

Predstavnici Applea i Googlea pozvani su u četvrtak pred gornji dom parlamenta, Vijeće federacije, jer nisu skinuli aplikaciju "Navaljni" sa svojih platformi.

Ukrajina osudila održavanje ruskih izbora na svojem teritoriju

Kijev je u četvrtak osudio održavanje ruskih parlamentarnih izbora na Krimu koji je Rusija anektirala, kao i sudjelovanje na izborima stanovnika proruskog separatističkog istoka Ukrajine.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba ocijenio je da je to kršenje međunarodnog prava.

Rusija je distribuirala više od 600.000 putovnica na istoku Ukrajine, a Krim smatra dijelom svojeg teritorija.

Građani mogu glasati elektroničkim putem ili u ruskoj regiji Rostov koja graniči s Ukrajinom.

Ukrajina je od 2014. u sukobu s proruskim separatistima. Rusija niječe da ih vojno podržava. U sukobu je poginulo više od 13.000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2022 20:20