AFERA 'PANAMA PAPERS'

Pod istragom svjetski bogataši, političari, državnici, FIFA, ali i hrvatske tvrtke?

 Reuters /

Planetarna istraga počela je u ponedjeljak nakon curenja milijuna dokumenata koji otkrivaju da su svjetski bogataši, državnici, FIFA, 140 istaknutih političara, skrivali novac u poreznim oazama preko odvjetničke tvrtke koja objavu dokumenata "Panama Papers" naziva "zločinom" i "napadom na Panamu.

Istraga u kojoj sudjeluje novinarski konzorcij od 100 dnevnih listova odnosi se na razdoblje od gotovo 40 godina, od 1977. sve do prosinca 2015. te pokazuje da su neke tvrtke registrirane u poreznim oazama korištene za pranje sumnjiva novca, trgovinu oružjem i drogama te za utaju poreza.

Porezne vlasti Australije i Novog Zelanda počele istragu

Porezne vlasti u Australiji i Novom Zelandu počele su u ponedjeljak istraživati lokalne klijente koji su poslovali s tvrtkom u Panami pošto je u nedjelju procurilo 11,5 milijuna dokumenata iz odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca.

Australske porezne vlasti (Australian Tax Office, ATO) objavile su u ponedjeljak da istražuju više od 800 bogatih klijenta odvjetničkog ureda Mossack Fonseca.

"Sada smo identificirali više od 800 pojedinaca poreznih obveznika i povezali smo njih 120 s offshore tvrtkom u Hong Kongu", objavio je australski porezni ured.

Istragu su počele i porezne vlasti Novog Zelanda, potvrdio je za agenciju Reuters John Nash iz novozelandske agencije za međunarodne prihode ne navodeći broj pojedinaca ili društava koji su predmet istrage.

Agencija AFP prenosi da su se poreznom oazom preko panamske tvrtke koristili brojni svjetski lideri, prema dokumentima koji otkrivaju da je 140 političkih dužnosnika i istaknutih osoba u tome sudjelovalo.

Među njima su osobe bliske ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu koji su prema dokumentima 'zamračili' 2 milijarde dolara.

"Putinovi suradnici lažirali su plaćanja, antidatirali su dokumente i tajno stekli utjecaj nad ruskim medijima i ruskom automobilskom industrijom", piše na svojoj mrežnoj stranici Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ).

Među dokumentima otkrivenima u nedjelju navedeno je i ime ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, zatim oca današnjeg britanskog premijera Davida Camerona koji je umro, kao i dužnosnika bliskih bivšem venezuelskom predsjedniku Hugu Chavezu koji je umro 2013.

Prema podacima Irish Timesa, među dokumentima se spominje i Hrvatska. Uključeno je najmanje tri tvrtke i isto toliko klijenata panamske kompanije.