KRAJ SLATKOG ŽIVOTA

Pod sankcijama i žena s hrvatskim pasošem: Muž je sve prebacio na nju, ali varka nije prošla

Njezin muž Andrej Melničenko odgovoran je za podržavanje politika kojima se podrivaju teritorijalna cjelovitost i neovisnost Ukrajine

Bračni par Meljničenko

 Profimedia/

U šestom paketu sankcija od strane EU našla se i osoba s hrvatskom putovnicom - riječ je o Aleksandri Melničenko, supruzi Andreja Igoreviča Melničenka, ruskog industrijalca koji je vlasnik velikog proizvođača gnojiva EuroChem Group i društva za proizvodnju ugljena SUEK.

image

Aleksandra i Andrej Melničenko

Valeriy Levitin/Sputnik/Profimedia/Valeriy Levitin/Sputnik/Profimedia

Na stranicama na kojima su pobrojane sve pravne i fizičke osobe pod sankcijama navodi se kako se "Aleksandra Melničenko koristi bogatstvom svojega supruga. Zajedno sa suprugom ima u vlasništvu dva penthousea koji vrijede više od 30 milijuna dolara. U ožujku 2022. Aleksandra Melničenko zamijenila je svojega supruga kao stvarna vlasnica društva Firstline Trust, kojim upravlja Linetrust PTC Ltd, društvo koje zastupa krajnjega vlasnika grupacije EuroChem Group".

image

Aleksandra Meljničenko

Cobra Team/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Cobra Team/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia
image

Aleksandra i Andrej Meljničenko u Italiji

Blackmamba/ Mega/The Mega Agency/Profimedia/Blackmamba/ Mega/The Mega Agency/Profimedia

Povezana je, stoga, s vodećim poslovnim čovjekom, navode, uključenim u gospodarske sektore koji osiguravaju znatan izvor prihoda Vladi Ruske Federacije, koja je odgovorna za pripojenje Krima i destabilizaciju Ukrajine. Osim toga, Andrej Igorevič Melničenko odgovoran je, također stoji, "za podržavanje ili provođenje djelovanja ili politika kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost u Ukrajini".

Melničenko, inače, ima hrvatsko i srpsko državljanstvo, ali rodila se i odrasla je u Beogradu, no koristi se hrvatskom putovnicom. Bračni par često je ljeti na Jadranu, a Melničenko, inače bivša pjevačica koju su prozvali srpskom Angelinom Jolie, upoznala je ruskoga milijardera na jugu Francuske 2003. kad je imala 28 godina, a on 33. Vjenčali su se 2005. na istome mjestu gdje su se sreli prvi put, a kako su pisali strani mediji, svadba je trajala tri dana i na nju su potrošili tri milijuna funti.

image

Andrej Meljničenko

Tass/Ddp Usa/Profimedia/Tass/Ddp Usa/Profimedia
image

Skupocjena jahta

Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Bračnom paru Meljničenko u Trstu je u ožujku ove godine već zaplijenjena superjahta duga 143 metra te vrijedna 530 milijuna eura. S njome su prošle godine posjetili i Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:48