OTKRIĆE GUARDIANA

PODACI IZ DOKUMENTA EDWARDA SNOWDENA Špijunska agencija NSA daje podatke o američkim građanima Izraelu

Ovo otkriće Guardiana dovodi u neugodnu situaciju američkog predsjednika Baracka Obamu koji je nedavno jamčio američkim građanima da je njihova privatnost zaštićena.
 Screenshot/YouTube

Američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) sve svoje neobrađene obavještajne podatke dijeli s Izraelom, što uključuje i sve informacije o američkim građanima kojima raspolaže, objavio je Guardian pozivajući se na dokument koji im je dao zviždač Edward Snowden.

Svi detalji o dijeljenju obavještajnih podatka između SAD-a i Izraela izloženi su u "memorandumu razumijevanja" između NSA i izraelskih agencija. Taj dokument, piše Guardian, precizno pokazuje da vlada SAD-a daje sadržaje razgovora i elektronsku poštu svojih građana koje prisluškuje Izraelu. Izraleske agencije mogu te podatke koristiti kako žele i nemaju ograničenja pri tome. Memorandum je potpisan u ožujku 2009., a ovo otkriće Guardiana, novo u nizu na temelju Snowdenovih dokumenata, dovodi u neugodnu situaciju američkog predsjednika Baracka Obamu koji je nedavno jamčio američkim građanima da je njihova privatnost zaštićena.

Glasnogovornik NSA je na upit Guardiana odgovorio kako je točno da informacije o američkim građanima dolaze do Izraelac,ali da je memorandum i njegove odredbe u skladu s američkim zakonima o zaštiti privatnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 09:58