ANALIZA PHE-a

Podaci iz Engleske dovode u pitanje koncept covid potvrda: ‘Zarazu mogu prenositi podjednako i cijepljeni i necijepljeni‘

To može značiti da je učinak cjepiva ograničavajući kada je u pitanju transmisija delta varijante, navodi se u zapisniku sastanka
 Saeed Khan/AFP

Nova analiza engleske Državne agencije za javno zdravstvo (PHE) pokazuje da nema prevelike razlike u količini virusa u organizmu kod cijepljenih i necijepljenih osoba. Takvi rezultati sugeriraju da i jedna i druga skupina može prenositi covid-19 te da cjepiva neće suzbiti zarazu onako kako se to očekivalo, piše Telegraph.

Znanstvenici su vjerovali da će cjepivo spriječiti transmisiju virusa, ali i zaštititi ljude od obolijevanja smanjujući repliciranje virusa.

Zapisnici sa sastanka britanske Znanstvene skupine za hitne situacije, savjetodavnog tijela vlade Borisa Johnsona, održanog 22. srpnja objavljeni su u petak i pokazuju rastuću zabrinutost među vladinim znanstvenicima da delta varijanta koronavirusa uzrokuje veće virusno opterećenje od alfa varijante, čak i nakon cijepljenja.

- Vrijednosti broja ciklusa (Ct) na PCR testu su se smanjile kada je delta varijanta postala dominantna, što ukazuje da zaražene osobe imaju veće virusno opterećenje što može dodatno povećati snagu infekcije, navodi se u zapisniku.

- To može značiti da je učinak cjepiva ograničavajući kada je u pitanju transmisija delta varijante, navodi se.

Ct-vrijednost je oznaka koja pokazuje količinu virusnog opterećenja u jednom uzorku brisa. Ct opisuje broj ciklusa u kojima je izveden PCR. Visoka Ct vrijednost ukazuje na nisko virusno opterećenje uzorka. Podaci PHE-a ukazuju da je u prosjeku bilo potrebno 17,8 ciklusa za otkrivanje virusa kod necijepljenih, u usporedbi s 18 za cijepljene.

- Iako cijepljenje može smanjiti ukupni rizik od zaraze pojedinca, to znači da jednom kada se zarazi postoji ograničena razlika u virusnom opterećenju između onih koji su cijepljeni i necijepljeni, navodi se u izvješću PHE-a.

Drugi stručnjaci, međutim, rekli su da jednako virusno opterećenje kod necijepljenih i cijepljenih osoba ne mora značiti da su jednako zarazni.

O tome je za Telegraph govorio i dr. Muge Cevik, predavač na odsjeku zaraznih bolesti i medicinske virologije u St Andrewsu.

- Čak i ako je virusno opterećenje isto, cijepljene osobe koje pokupe zarazu vjerojatno imaju manju mogućnost biti zarazne od necijepljenih, jer cjepiva smanjuju vrijeme širenja virusa, simptomatsku infekciju, a prisutnost imunološkog odgovora će potisnuti održivi virus, rekao je.

Dr. Meaghan Kall, epidemiologinja pri PHE-u, također je rekla da se količina virusa ne može prenijeti na cijepljenu populaciju jer se u izvješću govorilo o ljudima koji su imaju neuobičajenu infekciju nakon primanja cjepiva.

- Cjepiva općenito sprečavaju nastanak brojnih infekcija, tako da možemo samo uspoređivati zarazu cijepljenih i necijepljenih, rekla je.

Ipak, valja napomenuti da cjepiva, unatoč velikom virusnom opterećenju, u velikoj mjeri sprečavaju teže oboljenje, ali činjenica da i cijepljeni, prema podacima PHE-a, mogu prenositi zarazu, dovodi u pitanje svrhovitost covid potvrda koje su uvedene u mnogim državama s tezom da bi njihovo posjedovanje jamčilo sigurnost da neće doći do stvaranja novih žarišta zaraze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:03