‘IMA NAS‘

Podgorica gori, tisuće građana pale baklje ispred parlamenta: ‘Nikad Crna Gora kakvu Vučić sanja! Ustali smo!‘

Prosvjednici su zviždali na spomen crnogorskog premijera Dritana Abazovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića

Protesti u Podgorici

 Savo Prelevic/Afp

Tisuće prosvjednika ponovno se okupilo u ponedjeljak ispred crnogorskog parlamenta zahtijevajući povlačenje, kako tvrde, neustavnoga zakona o predsjedniku Crne Gore i raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora, te izbor sudaca Ustavnog suda.

Ovo je treći prosvjed koji je organiziran pod motom “Ima nas”, a koji podržavaju stranke okupljene oko Demokratske partije socijalista crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

image
Savo Prelevic/Afp/Profimedia/Savo Prelevic/afp/profimedia

Obraćajući se okupljenima, građanski aktivist Predrag Vušurović kazao je da građani Crne Gore traže da se spriječi rušenje ustavnog poretka i da pučistički zakon o predsjedniku bude povučen.

"Crna Gora je ustala! Nikad Crna Gora onakva kakvu Vučić sanja!", rekao je Vušurović.

Prosvjednici su zviždali na spomen crnogorskog premijera Dritana Abazovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te su nosili transparente “Ne damo te Crna Goro” i “Hoćemo izbore”.

image
Savo Prelevic/Afp

Prosvjed je završen šetnjom središnjim ulicama Podgorice.

Izmjene zakona o predsjedniku Crne Gore inicirao je prosrpski Demokratski front, a podržali su zastupnici Demokrata bivšeg predsjednika parlamenta Alekse Bečića i građanski orijentirane Abazovićeve koalicije “Crno na bijelo”, pokušavajući tako prisiliti Mila Đukanovića da mandat za formiranje nove vlade povjeri nekadašnjem diplomatu iz vremena Slobodana Miloševića Miodragu Lekiću.

Đukanović je to ranije odbio učiniti obrazlažući da Lekića nije podržala većina zastupnika u parlamentu.

image
Savo Prelevic/Afp

Pravni vakuum također je nastao zbog nefunkcioniranja crnogorskog Ustavnog suda, koji trenutno ima samo tri od sedam sudaca i ne može donositi odluke o ustavnosti pravnih akata.

Ostalih četvoro otišli su po sili zakona u mirovinu, a zastupnici u parlamentu nisu se uspjeli dogovoriti i osigurati dvotrećinsku većinu za izbor novih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2023 21:40