A GLEDAJTE TKO SUDI...

Podgoricu očekuje ‘meč stoljeća‘: U najnapetijem mogućem političkom trenutku u goste stižu srpski ‘Orlovi‘...

U ponedjeljak, 27. ožujka u Podgorici se igra "meč stoljeća" između dva ljuta politička suparnika, Crne Gore i Srbije

Nogometaši Crne Gore (arhiva)

 Alex Nicodim/Nurphoto Via Afp

U ponedjeljak, 27. ožujka u Podgorici se igra "meč stoljeća" - kvalifikacijska utakmica za Europsko prvenstvo 2024. godine između dva ljuta politička suparnika, Crne Gore i Srbije, i to baš nekoliko dana uoči odlučujućeg drugog kruga predsjedničkih izbora.

Na njima se sučeljavaju dvojica dijametralno suprotstavljenih kandidata - suverenistički crnogorski predstavnik Milo Đukanović i prosrpski kandidat koji uživa pomoć SPC-a i Srbije, Jakov Milatović. Sraz dviju reprezentacija proglašen je utakmicom najvećeg mogućeg rizika, pa će se, osim događanja na travnjaku, s ništa manje pažnje pratiti i "vibra" na tribinama.

Doduše, obje reprezentacije, koje su dobro startale u kvalifikacijama (Srbija je dobila Litvu, a Crna Gora Bugarsku), svjesne su da bi zbog nekakvih političko-huliganskih ispada mogle "popiti" tešku kaznu Uefe, koja je, što se takvih ispada tiče, vrlo rigorozna.

I jedni i drugi vrlo dobro znaju da bi ih izgred s političkom "motivacijom" mogao lišiti nastupa na Euru u Njemačkoj, kojem se ovog puta obje reprezentacije s pravom nadaju.

No, napetost se očekuje i atmosfera je užarena, ne samo zbog izbora, jer je u pitanju i veliko susjedsko suparništvo, a politički aspekt samo daje dodatni adrenalin. Ulaznice su se počele prodavati u subotu, 24. ožujka u 10 ujutro, a već od šest sati pojavili su se prvi navijači koji su se utaborili kod šaltera za prodaju.

image

Milo Đukanović

Marko Markovic/Cropix

Kako javljaju tamošnji mediji, red se protezao nekoliko kilometara, a razlog je odluka da svatko može kupiti samo jednu, eventualno dvije ulaznice! Zbog toga će se ulaznice moći kupiti samo uz predočenje osobnih dokumenta ili uz dostavljanje kopije "legitimacije", tako da će se točno znati tko sjedi na kojem mjestu na stadionu.

Na dan utakmice u široj okolici stadiona bit će zatvoren promet, a područje će biti potpuno blokirano od 15 sati do ponoći. Na stadion će moći doći samo oni s ulaznicama i uz predočenje sobnih dokumenata, a navijači iz Srbije, ako ih uopće bude, dobili su oko 500 ulaznica.

No, kako ovog puta u napetoj situaciji ne bi došlo do bilo kakvih nepredviđenih situacija, crnogorska policija je u višem stadiju pripravnosti te je udvostručila svoje snage u Podgorici. Najavljeno je da će se snimati svaki djelić tribina, kao i područje oko stadiona. Koristit će se i dronovi.

Kako je za RTV Crna Gora rekao Dragoljub Sekulić, predsjednik Komisije za sigurnost na sportskim natjecanjima, poslije gostovanja Engleske i Italije u Podgorici utakmica sa Srbijom "jedna je od najzahtjevnijih" sa sigurnosnog aspekta. Prema Sekuliću, bit će organiziran "detaljan pregled svake osobe koja ulazi na stadion, a svaki gledatelj će uz kartu morati pokazati i identifikacijski dokument".

Upozorio je sve navijače da će im se oduzimati pirotehnička sredstava i "transparenti nedozvoljenog i uvredljivog sadržaja", pogotovo oni s političkim porukama. No, srbijanski prorežimski mediji polako podižu tenzije, pa recimo dopisnica opskurnog, ali najčitanijeg vučićevskog tabloida Informer iz Podgorice javlja kako je u razgovoru s navijačima koji stoje u redu za ulaznice doznala da će većina njih biti uz Srbiju.

image

Jakov Milatović sa suprugom

Savo Prelevic/Afp

"Navijanje za Crnu Goru je kao glasanje za Mila Đukanovića", rekli su joj. No, to i nije daleko od istine jer će oni koji u ponedjeljak budu uz Crnu Goru sigurno na izborima zaokružiti Đukanovića, dok će oni koji će biti uz Srbiju glasovati za Milatovića. Utakmica je to velikog uloga, ali obje reprezentacije znaju da bi ih navijački neredi ili politizacija mogli skupo koštati jer je Uefa tu vrlo stroga. Da se i Uefa pripremila za ovu utakmicu i da ju smatra rizičnom svjedoči činjenica da će ju suditi jedan od najboljih europskih sudaca, Francuz Clément Turpin, koji je, podsjetimo, sudio prošlogodišnje finale Lige prvaka Real Madrid - Liverpool.

image

Clement Turpin

Matthieu Mirville/Dppi Via Afp

Konačno, podsjetimo da je Srbija zbog izgreda na kvalifikacijskoj utakmici s Albanijom 2014. godine u Beogradu bila kažnjena oduzimanjem bodova te se zbog toga nije plasirala na Euro 2016. Podsjetimo i da su se dvije reprezentacije već susretale u službenim utakmicama - 2018. u Ligi nacija, i na obje utakmice nisu zabilježeni nikakvi neredi ili propusti. Kada su 1999. igrale Hrvatska i Srbija u kvalifikacijama za Euro 2000., ni u Beogradu ni u Zagrebu nije bilo nereda, osim uobičajenog za naše prostore - navijačkog uvredljivog folklora prema gostujućoj reprezentaciji.

Zapovjednik policije u Podgorici Dragiša Mugoša kazao je da se neredi i incidenti neće biti tolerirati i da će biti sankcionirani u skladu sa zakonom. "Uprava policije spremna je za sve izazove koji prate ovakve događaje s dovoljnim kapacitetima da se suprotstavi svim eventualnim izazovima i neredima te će u skladu sa zakonskim ovlaštenjima svi akteri incidenata biti privedeni i procesuirani", kazao je Mugoša za RTV CG. Utakmica će biti sigurno zanimljiva, ali će se svakako, s ništa manje pažnje, pratiti i događaja na tribini. Doduše, vjerojatno se ništa strašno neće dogoditi, ali ovo je Balkan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 02:51