ANGOLSKA 'PRINCEZA'

PODIGNULI OPTUŽNICU PROTIV KĆERI BIVŠEG PREDSJEDNIKA Stekla bogatstvo pustošeći resurse u domovini, jednoj od najsiromašnijih država u svijetu

Isabel dos Santos
 AFP

Najbogatija žena u Africi, bivša prva kći Isabel dos Santos, službeno je optužena za niz kaznenih djela, među kojima za prijevaru, pronevjeru i pranje novca te trgovinu utjecanjem, javio je BBC.

Odvjetnik Helder Pitta Groz rekao je da se optužbe odnose na vrijeme kad je dos Santos bila predsjednica državne naftne kompanije Sonangol kojoj je bila na čelu godinu i pol od lipnja 2016.

Vodila je i nekoliko drugih angolskih javnih poduzeća te imala udjele u grupacijama u Portugalu, posebno bankarskim.

Uz dos Santos, optuženo je još nekoliko ljudi.

Pitta Groz je izjavio da će za optuženima biti izdana međunarodna tjeralica ako se ne odazovu angolskim vlastima.

Optužbe na račun Isabel dos Santos otkrivene su u nedjelju u dokumentima Luanda Leaks koje je objavio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ).

Isabeli dos Santos, dugo vremena nedodirljivoj u svojoj domovini Angoli, na teret se stavlja da je izgradila osobno bogatstvo pustošeći resurse u Angoli.

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara nakon pregleda više od 700.000 dokumenata došao je do zaključka da je ukrala milijarde od države, jedne od najsiromašnijih u svijetu.

Dokumenti su pokazali da je kći Josea Eduarda dos Santosa, bivšeg angolskog predsjednika, izgradila bogatstvo korupcijom i iskorištavanjem vlastite zemlje.

Imala je pristup lukrativnim poslovima sa zemljištem, naftom, dijamantima i telekomima kad je njezin otac bio predsjednik Angole, piše BBC.

"Princeza", kako su joj tepali u domovini, tvrdi kako se radi o prevari i uroti te da su optužbe u potpunosti lažne i politički motivirane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:47