NACISTIČKI ZLOČINI

Podignuta optužnica protiv 98-godišnjeg bivšeg čuvara u konc logoru: ‘Pomogao je ubiti 3500 ljudi‘

Tereti ga se da je kao čuvar u Sachsenhausenu u Njemačkoj izvršio kazneno djelo pomaganja u 3500 slučajeva ubojstava

Memorijalni centar u Sachsenhausenu

 Presscov/Ddp Usa/Profimedia/Presscov/ddp Usa/profimedia

Državno odvjetništvo u zapadnonjemačkom gradu Giessenu podignulo je optužnicu protiv 98-godišnjeg bivšeg čuvara u koncentracijskom logoru Sachsenhausen, priopćeno je u petak.

"Optuženog se tereti da je kao čuvar u koncentracijskom logoru Sachsenhausen sjeverno od Berlina u razdoblju od srpnja 1943. do veljače 1945. izvršio kazneno djelo pomaganja u 3500 slučajeva ubojstava", priopćilo je državno odvjetništvo u Giessenu.

U optužnici se navodi da je danas 98-godišnji njemački državljanin "podržao stravičnu i podmuklu smrt tisuća zatočenika logora".

O tome hoće li doći do procesa odlučuje sud za mladež u Hanauu s obzirom na to da je osumnjičeni u vrijeme kad su se dogodili zločini spadao u kategoriju "mlađi punoljetnici".

Jedno psihijatrijsko vještačenje iz listopada prošle godine došlo je do zaključka da je osumnjičeni "djelomice" sposoban za proces.

Lani je jedan 101-godišnjak, bivši čuvar u Sachsenhausenu, osuđen na pet godina zatvora, ali umro je ove godine prije odlaska na odsluženje kazne.

U logoru Sachsenhausen, tridesetak kilometara sjeverno od Berlina, već su od 1936. bili zatvarani uglavnom protivnici nacionalsocijalističkog režima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:04