RATNI ZLOČIN

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ARKANOVA KUMA Terete ga za ubojstva hrvatskih i bošnjačkih civila, časnih sestara, svećenika, palež 15 džamija i 8 crkava

 
Ljuban Ećim
 PRESS

MOSTAR - Državno Tužiteljstvo BiH podiglo je u petak optužnicu protiv nekadašnjeg zapovjednika postrojbe Specijalne policije Republike Srpske Ljubana Ećima za sudjelovanje u ratnim zločinima tijekom rata u BiH.

Ećima, koji je navodno kum ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana, tereti se za sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom pothvatu tijekom rata što uključuje desetine ubojstava i etničkog čišćenja hrvatskih i bošnjačkih civila, kao i časnih sestara i svećenika na području Kotor Varoši u sjevernome dijelu BiH.

Za Ećimom je pravosuđe BiH 2015. godine raspisalo tjeralicu, a on se od ranije skriva u Srbiji.

Optužnicom se tereti da je za vrijeme širokog i sustavnog napada Vojske Republike Srpske i policije na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoši i okolice, od početka lipnja 1992. do sredine 1994. godine kao zapovjednik Specijalne jedinice policije Centra službi sigurnosti Banja Luka sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu s drugim zapovjednicima i pripadnicima vojske i policije.

Pri tome se pojašnjava kako su optužnicom obuhvaćeni zločini nad civilima u mjestima Kotor Varoš, Hrvaćani, Orahova, Bilice, Kotor, Kukavice, Donji Vrbanjci, Večići, Dabovci i Hanefići. Optužnica precizira da su pripadnici vojske i policije na području ove općine i naselja ubili više desetaka osoba, nezakonito zatočili više stotina civila, među kojima su bile i žene i djeca, kao i časne sestre te vjerski dužnosnici. Optužnicom su obuhvaćena i namjerna uništavanja i paljenja 15 džamija i vjerskih objekata kao i osam crkava te vjerskih objekata, među kojima su i objekti povijesnog naslijeđa izgrađeni u 19. stoljeću.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine najavilo je da će navode iz optužnice dokazivati pozivanjem 261 svjedoka, među kojima 16 sa mjerama zaštite, te čitanjem preko 1.450 materijalnih dokaza.

Prema zakonodavstvu BiH, protiv Ećima se sudski postupak ne može voditi u njegovoj odsutnosti. Iz Tužiteljstva su potvrdili kako se on skriva u Srbiji.

Nakon rata ga se dovodilo u svezu s atentatom na osnivača Nezavisnih novina u Banja Luci Željka Kopanju i to upravo zbog napisa o ratnim zločinima. Mediji su navodili kako je Ljuban Ećim kumovski povezan s ratnim zločincem Željkom Ražnatovićem Arkanom. Bio je uhićen 2007. godine u Beogradu kao dio međunarodne bande koja je bila optužena za krijumčarenje droge i oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:51