‘NASILNO DODIRIVANJE‘

Podignuta optužnica protiv bivšeg guvernera New Yorka: ‘Suradnici je zavukao ruku pod košulju i dirao grudi‘

Kaznena prijava odnosi se na Cuomov napad na suradnicu Brittany Commisso u guvernerovoj rezidenciji
Andrew Cuomo
 Brendan Mcdermid

Andrew Cuomo podnio je ostavku na mjesto guvernera New Yorka u kolovozu nakon što je Ured glavnog državnog odvjetnika potvrdio brojne optužbe o seksualnom uznemiravanju. Jučer je potvrđena optužnica: Cuomo je optužen da je suradnicu Brittany Commisso pipao po grudima "radi ponižavanja i zadovoljenja svoje seksualne želje", prenosi New York Times. U kaznenoj prijavi navodi se da je Cuomo “namjerno, i bez legitimne svrhe, nasilno stavio ruku ispod košulje žrtve i na njezin intimni dio tijela”. Kaznena prijava podnesena je pred gradskim sudom u Albanyju, a ročište je zakazano za 17. studenoga.

Kaznena prijava odnosi se na Cuomov napad na suradnicu Brittany Commisso u guvernerovoj rezidenciji u Albanyju 7. prosinca prošle godine. Cuomova odvjetnica Rita Glavin ističe da guverner nikada nikoga nije napao. Ovo nije profesionalna provedba zakona, ovo je politika, optužuje odvjetnica.

Commisso je jedna od desetak žena koje za seksualno uznemiravanje terete demokrata koji je prije manje od godinu dana uživao iznimnu popularnosti kao heroj borbe protiv pandemije. Cuomu se već smiješio četvrti guvernerski mandat, ali je morao odstupiti kad su optužbe postale previše ozbiljne da bi ih i dalje ignorirao. Podnio je ostavku dva tjedna nakon što je 3. kolovoza objavljeno 165 stranica dugo izvješće glavne državne odvjetnice, u kojem je utvrđeno da je guverner seksualno uznemiravao brojne žene, sadašnje i bivše zaposlenice - od neumjesnih komentara do dodirivanja na silu.

Optužbe Brittany Commisso su među najozbiljnijima od svih žena koje optužuju bivšeg guvernera za nedolično ponašanje: ona tereti Cuoma da ju je uhvatio za stražnjicu, više puta je protiv njene volje poljubio u obraz i barem jednom u usne. Jednom su je poslali da pomogne guverneru u njegovoj rezidenciji. Čvrsto ju je zagrlio, ona se odmakla i kaže da je rekla "uvalit ćete nas u nevolje", dok je Cuomo odgovorio da ga nije briga. Zatim je zavukao ruku ispod njezine košulje i zgrabio je za dojku. Cuomo je istražiteljima rekao da je Brittany Commisso bila "inicijator" tih zagrljaja, a on se složio jer nije "želio nikoga natjerati da se osjeća neugodno zbog bilo čega".

Cuomo nije optužen za seksualno uznemiravanje, nego za nasilno dodirivanje. Za to je zapriječena kazna do jedne godine zatvora. Tužiteljstvo tako može okarakterizirati djelo ako misli da ne mogu dokazati da je dodirivanje učinjeno u seksualne svrhe.Tužitelji bi morali dokazati da Cuomo nije slučajno Brittnay Comisso stavio ruku ispod bluze i pipao je po grudima, već da je to napravio namjerno ili silom, ili da ponizi ili da zlostavlja svoju žrtvu, ili radi vlastitog seksualnog zadovoljstva.

Među dokazima su Cuomovi SMS-ovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:52