BIVŠI IZRAELSKI PREMIJER

PODIJELJENE REAKCIJE NA SMRT ARIELA SHARONA 'Bio je zločinac koji je izbjegao pravdi'

 AFP

RAMALAH - Bivši izraelski premijer Ariel Sharon koji je umro u subotu, bio je "zločinac" i trebao je odgovarati za ratne zločine, izjavili su u subotu palestinski dužnosnici.

"Sharon je bio zločinac, odgovoran za ubojstvo Jasera Arafata i nadali smo se da će se pojaviti pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) kao ratni zločinac", rekao je dužnosnik Fataha Džibril Radžub.

Glasnogovornik islamističkog pokreta Hamasa Sami Abu Zuhri u priopćenju je ocijenio da je smrt Ariela Sharona "primjer za sve tirane". "Naš narod doživljava povijesni trenutak nestankom ovoga zločinca čije su ruke bile umrljane krvlju Palestinaca i njihovih vođa", rekao je glasnogovornik islamističkog pokreta, čijeg je utemeljitelja, šeika Ahmada Jasina 2004., ubila izraelska vojska po Sharonovoj naredbi.

UMRO BIVŠI IZRAELSKI PREMIJER Ariel Sharon proveo je 8 godina u dubokoj komi

Sharon je umro u subotu nakon što je od 2006. bio u komi kojoj je prethodio moždani udar. Prije desetak dana objavljeno je da mu se zdravstveno stanje pogoršalo i da mu je život u opasnosti. Premijer Izraela bio je od 2001. do 2006.

Dugo je bio zagovornik širenja židovskih naselja na okupiranim područjima, ali je jedna od njegovih posljednjih političkih odluka bila da se Izrael povuče s Pojasa Gaze, što je šokiralo i razljutilo i mnoge njegove pristalice, a protivnike pogotovo. Palestinci mu nikad nisu oprostili pokolj u izbjegličkim logorima Sabri i Šatili u Libanonu.

ODLAZAK BULDOŽERA Sharona su i obožavali i prezirali. Zadnja odluka: povlačenje Izraela iz pojasa Gaze

Sharon je kao ministar obrane 1982. organizirao invaziju na Libanon ne bi li zaustavio djelovanje Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Jasera Arafata u južnom Libanonu. Bez znanja premijera Begina zapovjedio je vojsci prodor sve do Bejruta, čime je uspio izbaciti PLO iz zemlje, ali je i dopustio da kršćanske milicije počine pokolj stotina palestinskih izbjeglica u Sabri i Šatili, dvama logorima pod izraelskom kontrolom. Službena izraelska istraga pokazala je Sharonovu "neizravnu odgovornost" i morao je podnijeti ostavku, a u svijetu su ga pratile optužbe za ratne zločine.

Hollande: 'Sharon - jedna od vodećih ličnosti u povijesti Izraela'

PARIZ - Francuski predsjednik Francois Hollande u subotu je izjavio da je bivši izraelski premijer Ariel Sharon, koji je umro u subotu, bio jedna od vodećih ličnosti u povijesti svoje zemlje.

"Bivši izraelski premijer Ariel Sharon, bio je jedna od vodećih ličnosti u povijesti svoje zemlje. Nakon duge vojne i političke karijere, izabrao je dijalog s Palestincima. Upućujem izraze iskrene sućuti njegovoj obitelji i izraelskom narodu", stoji u priopćenju francuskoga predsjednika.

Osamdesetpetogodišnji Sharon, bivši izraelski premijer i jedna od vodećih ličnosti izraelske desnice, umro je nakon što je od 2006. bio u komi kojoj je prethodio moždani udar, objavio je ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i njegovi sinovi. Njegovo zdravstveno stanje znatno se pogoršalo posljednjih desetak dana.

Sharon će ostati u povijesti upamćen kao osoba koja je 1982. organizirala invaziju na Libanon u vrijeme dok je obnašao dužnost ministra obrane, ali će ostati upamćen i kao šef izraelske vlade koji je evakuirao izraelske snage i židovske koloniste iz pojasa Gaze 2005. godine.

Službeno istražno povjerenstvo zaključilo je da je odgovoran jer nije predvidio niti izbjegao masakre nad palestinskim izbjeglicama koji su se dogodili u izbjegličkim logorima Sabri i Šatili, dvama logorima pod izraelskom kontrolom u Bejrutu 1982. godine, a koje su počinili pripadnici kršćanskih milicija koje su bile u savezništvu s Izraelom.

Sharon je tada bio prisiljen odstupiti s dužnosti, što ga nije spriječilo da 2001. postane izraelski premijer te 2003. bude ponovno izabran na tu dužnost. ( Hina)

Sućut izraelskih dužnosnika u povodu smrti Ariela Sharona

ZAGREB - Izraelski predsjednik Shimon Peres izrazio je u subotu na tviteru sućut obitelji u povodu smrti nekadašnjeg premijera Ariela Sharona.

"Moj dragi prijatelj Arik Sharon danas je izgubio posljednju bitku. Upućujem sućut njegovoj obitelji", napisao je Peres. "Sharon je bio hrabar vojnik i odlučan lider koji je volio svoj narod i kojega je narod volio".

Uspomena na Ariela Sharona koji je u subotu u 86. godini umro nakon osmogodišnje kome, "zauvijek će ostati u srcu nacije", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

"Izraelska država klanja se sjeni bivšega premijera Ariela Sharona", napisao je Netanyahu u priopćenju kojim izražava "duboku tugu". "I nakon što je napustio vojsku, nastavio je raditi za Izrael, odigravši važne uloge u mnogim izraelskim vladama. Arik je bio odvažan vojnik i čelnik koji je volio svoj narod, a narod je volio njega", kazao je.

Bolnica u kojoj je bivši izraelski premijer i general izraelske vojske bio u komi zadnjih osam godina otkako je pretrpio snažan moždani udar i u kojoj je umro, objavila je u subotu popodne kako je Sharon umro mirno, te da je obitelj bila uz njega.

Dr. Shlomo Noy, iz medicinskoga centra Shebe kraj Tel Aviva objavio je na konferenciji za novinare kako je Sharon umro od zatajenja srca.

Ministrica pravosuđa Tzipi Livni, zadužena za pregovore s Palestincima, također je "izrazila duboku ožalošćenost" zbog Sharonova odlaska.

Aktualni izraelski ministar obrane, Moshe Yaalon, koji se protivio povlačenju iz Pojasa Gaze što ga je 2005. naredio Sharon, odao je počast "iskustvu i kvalitetama čelnika" svojeg prethodnika, unatoč, kako je kazao "međusobnoj razlici u stajalištima". ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:52