INCIDENT U JERUZALEMU

Podmetnut požar u arapsko-židovskoj školi

Israeli forces keep their position during clashes with Palestinian stone throwers outside the Israeli-run Ofer military prison, near the West Bank city of Ramallah, on November 18, 2014. Today's deadly attack on a Jerusalem synagogue marked a new level in the violence plaguing the city but a tough Israeli response could trigger further escalation, experts say. After two Palestinians burst into the synagogue armed with a gun and meat cleavers, killing four worshippers and wounding nine other people, Prime Minister Benjamin Netanyahu pledged a harsh response to the brutal murders. AFP PHOTO / ABBAS MOMANI
 AFP

JERUZALEM - Nepoznate osobe, a sumnja se na židovske ekstremiste, u subotu navečer podmetnule su požar u učionici jeruzalemske arapsko-židovske škole koja je simbol suživota u Svetome gradu, objavila je u nedjelju policija.

Nepoznate osobe u jednoj su učionici škole koju pohađaju palestinska i izraelska djeca, a nastava se održava na hebrejskom i arapskom, prikupile knjige i bilježnice i zapalile ih, a potom njezine zidove prekrile rasističkim sloganima.

"Smrt Arapima", "Dosta je asimilacije", bilo je ispisano na zidu na hebrejskom.

Glasnogovornik policije Micka Rosenfeld kazao je da su slogani nacionalistički motivirani, aludirajući na to da su počinitelji židovi.

Osoblje i roditelji škole u nedjelju su na vandalizam odgovorili transparentima na arapskom i hebrejskom na kojima je pisalo: "Ne mržnji i rasizmu, da koegzistenciji i zajedničkom životu".

Školu koju je 1998. osnovala udruga "S rukom u ruci" pohađa 624 učenika. Svaki razred ima dva profesora koji nastavu drže na hebrejskom i na arapskom, a učenici odgovaraju na oba jezika. Riječ je o jedinstvenom iskustvu u Jeruzalemu, podijeljenom na dva dijela - istočni u kojemu se podučava hebrejski i zapadnom u kojemu se podučava arapski.

U cijelom Izraelu ovaj model podučavanja izabralo je još samo šest škola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:42