NOVI SNAŽAN POTRES

Podrhtavanje magnitude 5.0 imalo epicentar kod Stoca, osjetilo se diljem BiH i Dalmacije

Prema podacima Seizmološke službe Hrvatske, magnituda podrhtavanja bila je 5.0 prema Richteru

Potres u BiH

 EMSC

Novi snažan potres uzdrmao je u nedjelju ujutro u 6:27 Hercegovinu i Dalmaciju. Prema podacima Seizmološke službe RH, epicentar je bio u široj okolici Stoca, u relativnoj blizini Ljubinja u BiH, a magnituda je iznosila 5.0 prema Richteru.

Intenzitet u epicentru iznosio je V-VI stupnja EMS ljestvice, javila je hrvatska Seizmološka služba.

Istovremeno, Europsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) izvještava o magnitudi 4.8.

Potres se osjetio diljem Bosne i Hercegovine, Dalmacije i Crne Gore, ali i Italije i Albanije, a zasad nema informacija je li izazvao nove štete.

Ovo podrhtavanje jedan je u nizu popratnih udara nakon potresa magnitude 6.1 prema Richteru koji je zabilježen u petak nešto poslije 23 sata, a koji je izazvao oštećenja diljem Hercegovine, ali i u dijelovima južne Hrvatske. U Stocu je taj potres pokrenuo veliki odron te je nakon udara kamenih gromada u obiteljsku kuću poginula 27-godišnja djevojka.

Na aplikaciji EMSC-a javljaju se mještani Ljubinja i navode kako je ovaj najnoviji potres bio jak, ali da je trajao prilično kratko, dok iz Stoca navode kako je 'dosta dugo treslo'.

- 10-ak sekundi isto kao neki dan, sve je popadalo s ormara, ističe jedan stanovnik Nevesinja, 22 km od epicentra.

- Jači od prvoga je ovaj, ali kraći. Ovo nije smirivanje tla, navodi pak mještanin Blagaja.

- Baš se treslo, nije dugo trajalo, ali nas je probudilo, ljudi izlaze iz kuća, napisao je jedan stanovnik Metkovića, a drugi je dodao: - Još nam je ovo trebalo pored svih stresova.

- Ne može se čovjek ni naspavati. Probudio nas je sve Android Early Warning System i potres onda za sekundu, zaključio je korisnik EMSC aplikacije iz Radoča.

Reporter Jutarnjeg lista Filip Pavić tijekom prijepodneva se javio iz Mostara, u kojem se ranojutarnji potres također osjetio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 10:53