ODLUČILA MOSKVA

Područje oko britanskog veleposlanstva dobiva ime po samoproglašenoj Narodnoj Republici Lugansk

Grad je priopćio da je taj izbor donesen nakon online glasovanja u kojem je sudjelovalo više od 100.000 ljudi

britansko veleposlanstvo u Moskvi

 SEFA KARACAN/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Moskovske gradske vlasti objavile su u ponedjeljak da će nazvati dosad neimenovano područje u blizini britanskog veleposlanstva po samoproglašenoj "Narodnoj Republici Lugansk" (LNR) u čast proruskih separatista u istočnoj Ukrajini koji se bore s Rusijom protiv snaga koje podržava Kijev.

Grad je priopćio da je taj izbor donesen nakon online glasovanja u kojem je sudjelovalo više od 100.000 ljudi.

Odluka je uslijedila dan nakon što je Rusija, koja od 24. veljače vodi ofenzivu u Ukrajini, objavila osvajanje cijele ukrajinske regije Luhansk na istoku Ukrajine.

Krajem lipnja Moskva je promijenila službenu adresu veleposlanstva Sjedinjenih Država u glavnom gradu Rusije u čast proruskih separatista samoproglašene "Narodne Republike Donjeck".

Tim je imenom nazvano dotad anonimno raskrižje uz veleposlanstvo. Nazivi ulica oko diplomatskog predstavništva nisu se mijenjali.

Nova službena adresa američkog veleposlanstva također je odabrana nakon online glasovanja koje su organizirale moskovske vlasti i u kojem je sudjelovalo gotovo 280.000 ljudi.

U slučaju britanske diplomatske misije, moskovska gradska vijećnica nije precizirala hoće li se promijeniti njezina službena adresa.

Ovaj potez podsjeća na sličnu mjeru u Sjedinjenim Državama: godine 2018. dio avenije uz rusko veleposlanstvo u Washingtonu nazvan je "Boris Nemtsov Plaza", po protivniku Vladimira Putina ubijenom 2015. u blizini Kremlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:14