ZAKLJUČAK ISTRAGE

Poginulo 22 ljudi: ‘Bombaški napad na koncertu Ariane Grande u Manchesteru mogao se spriječiti‘

I prije je zaključeno kako je bilo ozbiljnih nedostataka i pogrešaka u osiguranju dvorane, a reakcija hitnih službi bila je manjkava

Policija čuva mjesto istrage o eksploziji u Manchester Areni (arhivska fotografija)

 Jonathan Nicholson/Nurphoto Via AFP

Propuštena je značajna prilika da se poduzmu radnje koje su mogle spriječiti smrtonosni samoubilački bombaški napad na kraju koncerta pop pjevačice Ariane Grande u engleskom gradu Manchesteru 2017. godine, zaključila je istraga u četvrtak.

Ubijeno je 22 ljudi, među njima osmogodišnje dijete, a više od 200 ih je ozlijeđeno nakon što je muškarac aktivirao bombu ručne izrade u Manchester Areni kad su roditelji počeli pristizati po svoju djecu nakon nastupa američke pjevačice.

"Postojala je značajna propuštena prilika da se poduzmu mjere koje su mogle spriječiti napad", rekao je voditelj istrage John Saunders u svom trećem i posljednjem izvješću o bombaškom napadu, najsmrtonosnijem u Velikoj Britaniji od samoubilačkih napada u londonskom javnom prijevozu 2005.

Saundersova prethodna izvješća zaključila su da je bilo ozbiljnih nedostataka i pogrešaka u osiguranju dvorane. Otkrio je i da bi jedna osoba vjerojatno preživjela da reakcija hitnih službi nije bila manjkava.

Bombaški napad izveo je 22-godišnji Salman Abedi. Njegov mlađi brat Hashem osuđen je 2020. na 55 godina zatvora jer ga je poticao na zločin i pomagao mu.

Treći, stariji brat Ismail, osuđen je u srpnju u odsutnosti jer nije dao iskaz i sudjelovao u istrazi, već je pobjegao iz Britanije. Braća Abedi djeca su libijskih roditelja koji su emigrirali u Britaniju za vrijeme vladavine Muammara Gadafija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 13:36