DRAMA U ŽUTOM MORU

Poginulo 55 kineskih mornara?! Izjalovila se zamka spremljena za Britance i Amerikance, Peking tvrdi: ‘Lažu!‘

Podmornica je udarila u lanac i sidrenu prepreku koju kineska mornarica koristi za zarobljivanje američkih i savezničkih podmornica

Ilustrativna fotografija, ratni brod Kineske narodnooslobodilačke armije

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Strahuje se da je poginulo 55 kineskih mornara nakon što je njihova nuklearna podmornica navodno uhvaćena u zamku koja je trebala zarobiti britanska i američka podvodna plovila u Žutom moru.

Prema podacima iz britanskog izvješća na koje se poziva Daily mail, pomorci su poginuli nakon katastrofalnog kvara sustava kisika na podmornici, zbog čega se posada otrovala.

Smatra se da je poginuo kapetan i još 21 časnik.

Kina je službeno demantirala da se taj incident uopće dogodio, a čini se da Peking nije zatražio međunarodnu pomoć za svoju oštećenu podmornicu.

- Obavještajne službe izvješćuju da se 21. kolovoza dogodila nesreća na brodu tijekom izvođenja misije u Žutom moru, stoji u izvješću Velike Britanije u kojem se dodaje da se incident dogodio u 8.12 sati po lokalnom vremenu i da je rezultirao smrću 55 članova posade.

- Smatra se da je smrt uzrokovana hipoksijom zbog kvara sustava na podmornici. Podmornica je udarila u lanac i sidrenu prepreku koju kineska mornarica koristi za zarobljivanje američkih i savezničkih podmornica. To je rezultiralo kvarovima sustava te je trebalo šest sati da se popravi i brod izvuče na površinu. Sustav kisika na brodu je otrovao posadu nakon tog katastrofalnog kvara, stoji u britanskom izvješću, dok za sada nema druge neovisne potvrde o navodnom gubitku kineske podmornice.

Peking je odbacio spekulacije o incidentu i nazvao ih potpuno lažnima, a Tajvan je također demantirao izvješća o incidentu. I službeni izvori Kraljevske mornarice odbili su komentirati ovaj incident za Daily mail.

- Vrlon je vjerojatno da se to dogodilo, a sumnjam da bi Kinezi tražili međunarodnu potporu iz očitih razloga. Ako su bili zarobljeni u mrežnom sustavu i ako su baterije podmornice bile prazne, tada su mogli otkazati pročišćivači zraka i sustavi za obradu zraka. Tako bi se sustav vratio na sekundarne sustave i vjerojatno nije uspio održati zrak, što je dovelo do gušenja ili trovanja, komentirao je za Daily mail britanski stručnjak za podmornice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:30