PAD AVIONA KRAJ MOSKVE

Poginuo je Jevgenij Prigožin! Izvučena tijela svih stradalih, Kremlj potvrdio: ‘Identificirali smo ih‘

Sedam putnika i tri člana posade bilo je na zrakoplovu Embraer koji je letio iz Moskve prema Sankt Peterburgu

Jevgenij Prigožin i srušeni avion

 /Twitter

NOVO 22:55 - Tijela svih deset osoba koje su putovale u srušenom avionu su izvučena s mjesta nesreće te je time operacija potrage završena, izvijestila je novinska agencija Interfax pozivajući se na hitne službe.


22:12 - Telegram kanal Grey Zone, koji je povezan sa skupinom Wagner, objavio je popis putnika u avionu koji se danas srušio.

U njemu su bili Jevgenij Prigožin, Dmitrij Utkin, Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan, Aleksander Totmin, Valerij Čekalov, Nikolaj Matušeev te kapetan Aleksej Levšin, kopilot Rustam Karimov i stjuardesa Kristina Raspopova.


22:08 - Ruska uprava za civilno zrakoplovstvo potvrdila je da je u zrakoplovnoj nesreći koja se dogodila ranije danas poginuo Jevgenij Prigožin, a potvrđeno je da je poginuo i Dmitrij Utkin. Na letu je bilo 10 osoba i nema preživjelih.


21.58 - Na Telegram kanalu Kremlja objavljena je informacija da su tijela Prigožina i Utkina pronađena i identificirana.


21:15 - Ruski državni mediji javljaju da je počela istraga o današnjoj smrtonosnoj zrakoplovnoj nesreći.

- Posebno formirana komisija započela je prikupljanje činjeničnih materijala o posadi i njihovoj obuci, tehničkom stanju zrakoplova, meteorološkoj situaciji na ruti leta, radu dispečerskih službi i zemaljskoj radio opremi, izvještavaju RIA Novosti.


21:13 - Podaci pokazuju da je drugi zrakoplov Jevgenija Prigožina letio prema Moskvi. Neki ruski Telegram kanali nagađali su da je Prigožin možda bio u njemu, a ne u zrakoplovu koji se srušio.

Drugi mlažnjak je Embraer 600, a podaci o letu su djelomično nedostupni na popularnoj stranici za praćenje letova, FlightRadar24.

No vidi se da je zrakoplov danas poletio iz Sankt Peterburga prema Moskvi. Trag mu nestaje u blizini zračne luke Ostafjevo u ruskoj prijestolnici.


20:53 - Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog oglasio se nakon izvješća o nesreći.

- Što se tiče Prigožina, moramo pričekati da se sve razjasni. Međutim, jasno je da Putin nikome ne oprašta. Čekao je trenutak. Također je očito da je Prigožin sam sebi potpisao smrtnu kaznu u trenutku kada je povjerovao u čudna Lukašenkova jamstva i ništa manje apsurdnu Putinovu riječ. Zapanjujuća smjena Prigožina i zapovjedništva Wagnera dva mjeseca nakon pokušaja puča poruka je Putina ruskim elitama uoči izbora 2024. da je nelojalnost jednaka smrti, dodao je.


20:35 - Vojni analitičar Sky Newsa Sean Bell kaže da bi ova zrakoplovna nesreća mogla biti trik da se šefu Wagnera omogući miran život u egzilu te da je moguće da on zapravo nije mrtav.

- Očekivali smo da će se prašina slegnuti prije nego što se Putin pozabavi problemom Prigožina, no to je došlo tek dva mjeseca kasnije. Ovo je možda bila iskonstruirana priča kako bi Prigožin mogao tiho pobjeći i živjeti negdje u egzilu uz određeni stupanj privatnosti, kaže Bell.


20:31 - Američki predsjednik Joe Biden je obaviješten o padu zrakoplova, priopćila je Bijela kuća.


20:30 - Bivši ruski diplomat Boris Bondarev je za Sky news rekao da nije važno stoji li Vladimir Putin iza ove nesreće. Ako je Prigožin mrtav, Putin će u svakom slučaju imati koristi.

Bondarev je rekao da, otkako je šef Wagnera pokrenuo oružanu pobunu i učinio da ruski predsjednik izgleda slabo, ovakav odgovor je bio očekivan.

- Putin mora agresivno odgovoriti kako bi zadržao svoju vlast. U pobuni i nakon nje se ponašao kao slab vođa, slabiji nego što je trebao, pa mislim da, ako je Prigožin mrtav, Putinu će to koristiti. To će pokazati da je još uvijek jak i da ima autoritet te da će svaki pokušaj protiv njega biti kažnjen na ovaj ili onaj način, kaže Bondarev i dodaje da će ruski državni mediji objavljivati samo one informacije koje odgovaraju Kremlju, pa ako im to bude išlo u prilog, mogli bi pokazati Prigožinovo tijelo. No mogli bi i reći da ga nije moguće identificirati, što bi ostavilo mjesta za spekulacije.


20:26 - Bivši britanski obavještajac rekao je da ovo nije prvi puta da se priča da je Prigožin u Rusiji nakon njegove neuspjele oružane pobune u lipnju te da je ovakav incident bio neizbježan.

- Zanimljivo je što je Prigožion namjeravao od 24. lipnja kada se dogodila pobuna, a mislim da je prešao granicu. Ovo je bilo neizbježno, rekao je Christopher Steele za Sky News.


20:16 - BBC je objavio snimku mjesta nesreće. Na njoj je prikazan, čini se, avion koji pada s neba i plamen koji ga zatim guta.


20:01 - Ruske hitne službe pronašle su osam tijela na mjestu pada zrakoplova, javlja državna novinska agencija RIA. Šef Wagnera Jevgenij Prigožin bio je na popisu putnika za taj let, priopćile su ranije su ruske vlasti.

Nepotvrđena izvješća na Telegram kanalima tvrde da je avion oborila ruska protuzračna obrana.


Dok stižu izvještaji o tome da je šef Wagnera Jevgenij Prigožin navodno poginuo u zrakoplovnoj nesreći, ruski predsjednik je na koncertu, javlja Sky News i dodaje da je Putin na događaju posvećenom 80. obljetnici pobjede sovjetskih trupa u bitci kod Kurska.


20:00 - Bivši britanski obavještajni časnik rekao je da je dobio informaciju da je s Prigožinom u Rusiji sklopljen ugovor.

- Prije nekoliko tjedana smo čuli da su visoki članovi poslovne zajednice sklopili ugovor s Prigožinom u Rusiji, rekao je Christopher Steele za Sky News i dodao da bi bilo pogrešno pretpostaviti da je pokušaj atenttaa odobrio osobno Vladimir Putin, no svakako bi ovo mogao biti osvetnički napad nekoga iz ruske elite.


19:56 - Bivši specijalni savjetnik američke vojske rekao je za Sky News da ne bi bilo iznenađujuće da iza ove nesreće stoji Vladimir Putin.

- Ne bismo trebali zaboraviti da su nestanak ili uklanjanje nekih Putinovih neprijatelja tijekom godina bili povezani sa sumnjivim padom zrakoplova, rekao je Mark Voyager i kao primjer naveo smrt generala Lebeda, guvernera Krasnojarskog kraja, koji je poginuo u padu helikoptera Mi-8 2002. godine. On se prije toga kandidirao za predsjednika, a kritizirao je čečenski rat kojeg je započeo Putin.

- Prema daljnjim koracima Kremlja i Putinovog režima znat ćemo u kojoj su mjeri znali za ovo, dodaje.


19:42 - Nedugo nakon nesreće u ruskoj regiji Tver, drugi poslovni mlažnjak u vlasništvu Jevgenija Prigožina koji je išao sličnom rutom iz Sankt Peterburga sletio je u Moskvu.


19:39 - Zasad nepotvrđena izvješća iz medija govore da je poslovni avion koji se srušio pripadao upravo Prigožinu.


19:35 - Zrakoplov se srušio u regiji Tver, sjeverno od Moskve.

Više videosnimki objavljenih na društvenim mrežama prikazuju pad aviona.

- Pokrenuta je istraga o padu aviona Embraer koji se dogodio u Tverskoj oblasti. Prema popisu putnika, među njima je i Jevgenij Prigožin, rekli su iz Rosavijacije.

Prigožin je prije samo dva dana podijelio svoje video obraćanje, prvo od njegove prekinute pobune u lipnju.

Podsjetimo, šef Wagnera je nakon marša na Moskvu bio poslan u Bjelorusiju. Na video snimci se činilo da se nalazi u Africi, a govorio je i o tome kako Rusija taj kontinent čini slobodnim.


Deset je osoba poginulo u padu privatnog zrakoplova sjeverno od Moskve, a ruska uprava za civilno zrakoplovstvo je priopćila da je na popisu putnika bio i bivši vođa plaćeničke skupine Wagner, Jevgenij Prigožin, javlja Sky News.

Sedam putnika i tri člana posade bilo je na zrakoplovu Embraer koji je letio iz Moskve prema Sankt Peterburgu, izvijestila je novinska agencija TASS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 01:22