‘POLITIKA MRŽNJE‘

Poglavar Islamske zajednice Kavazović: ‘BiH ponovo prijete politike koje su dovele do rata‘

‘Plašim se da će politike koje se temelje na mržnji zatrovati odnose među narodima do te mjere da će ih biti jako teško obnoviti‘

Husein Kavazović

 Samir Yordamovic/Anadolu Agency Via Afp

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović upozorio je kako su u njegovoj zemlji ojačale snage koje žele oživjeti politiku mržnje i podjela koja je i dovela do ratova te je pozvao Europsku uniju ali posebice susjedne države da takve prepoznaju i uskrate im potporu.

"Plašim se da će politike koje se temelje na mržnji zatrovati odnose među narodima i državama do te mjere da će ih biti jako teško obnoviti. To im ne smijemo dozvoliti", rekao je Kavazović u intervjuu za sarajevsko "Oslobođenje".

Dodao je kako ga žalosti činjenica da su i u Hrvatskoj i u Srbiji danas u defanzivi snage koje se zalažu za bolje međusobno razumijevanje u regiji te kako bi volio vidjeti više suradnje s ljudima, političarima, medijima i posebice vjerskim liderima iz tih susjednih država koji dijele viziju jedinstva u različitosti i poštivanja temeljnih ljudskih prava svakog građanina, kao i međusobnog uvažavanja.

Ne spominjući izravno hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, reis Kavazović je istaknuo kako niti ne očekuje da prijatelji i saveznici budu oni koji poručuju da Bošnjaci nisu narod a da je Bosna država kojoj "treba sapun" dodajući kako tračak nade ipak vidi u političarima poput hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

"Smatram ga (Plenkovića) razumnim čovjekom koji u sebi ne nosi mržnju i predrasude prema Bošnjacima. Volio bih da se svojski uključi, sagledavajući sve probleme koji dugoročno mogu pogoditi Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, kao homogen prostor, i da pomogne", izjavio je poglavar bosanskohercegovačkih muslimana.

Kavazović je pozvao čelnike svih vjerskih zajednica da se dok traju političke borbe i "konstantno nekorektno upeitanje naših susjeda u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine" pobrinu da ti zatrovani politički odnosi, koliko je moguće, ne naruše, ionako ratom i zločinima opterećene odnose među narodima.

Najavio je kako će se Islamska zajednica BiH u razdoblju do listopadskih izbora čuvati stranačkog svrstavanja i dnevnopolitičkih previranja, ali će budno pratiti sve procese i imati stav o svim onim pitanjima koja se tiču života vjernika, članova i pripadnika Islamske zajednice, kao i nasrtaja na islamske vrijednosti, ljudska prava, a naročito prava na slobodu vjeroispovijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:04