HUSEIN KAVAZOVIĆ

POGLAVAR ISLAMSKE ZAJEDNICE U BIH SE DISTANCIRAO OD SVOG BRATA 'Siguran sam da građani neće nasjesti na ostrašćene kampanje, ma od koga dolazile'

Husein Kavazović
 Davor Zunic / CROPIX

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović distancirao se u utorak od političkog djelovanja svog brata i njegove potpore Fahrudinu Radončiću, kandidatu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima, istaknuvši kako to nema nikave veze s Islamskom zajednicom.

"Ja poštujem političko stajalište svoga brata kao i političku opciju kojoj pripada, ali posljednju riječ će ipak imati naš narod", kazao je reis Kavazović u pisanoj izjavi koja je medijima dostavljena iz njegova ureda.

Poglavar bosanskohercegovačkih muslimana reagirao je nakon medijskih nagađanja o tome koga Islamska zajednica zapravo podupire na predstojećim izborima, a ona su uslijedila nakon što je njegov brat Šemsudin na jednom predizbornom skupu Saveza za bolju budućnost (SBB) javno istupio i kazao kako je Radončić "možda najbolji Bošnjak kojega je upoznao".

Brat reisa Kavazovića protekle je četiri godine proveo kao zastupnik u parlamentu Federacije BiH, no za njega se u tom razdoblju uopće nije čulo, a naglo se aktivirao na predizbornom skupu Radončićeva SBB-a, održanom u Gračanici prošlog tjedna.

Glorificirajući tom prigodom Radončića zastupnik Kavazović je tom prigodom kazao kako je on jedini čovjek koji ima viziju i koji može pobijediti "zelenu buržoaziju".

Reis Kavazović se zbog ovog istupa, kojega su u Radončićevoj stranci nastojali maksimalno medijski eksploatirati, našao u neugodnoj situaciji pa je poručio kako je na muslimanima da svoje političke odluke donose bez osvrtanja na pritiske.

"Također sam siguran da naši građani neće nasjesti na ostrašćene kampanje, ma od koga dolazile, i da se neće povoditi za populizmom bilo koje vrste. Mi kada biramo trebamo birati one koji su dostojni našeg povjerenja. One kojima možemo povjeriti nas život, imetak i čast. Na svakome je da prepozna tko su ti, između ostalog, i na osnovu načina na koji vode kampanju i što nam u njoj nude", izjavio je Kavazović.

Islamska zajednica u prošlosti je godinama bila čvrsto vezana uz Stranku demokratske akcije (SDA), a političko opredjeljenje muslimana na izborima često su diktirali imami.

Po općoj ocjeni, reis Kavazović u svojim istupima nastoji zadržati podjednaku distancu prema svim strankama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 15:25