PODIJELJENE REGIJE

Pogled na kartu Donjecka i Luganska otvara ključno pitanje: Gdje će se tenkovi zaustaviti?

Donjeck i Luhansk već imaju teritorijalne pretenzije na gradove koji su dosad striktno bili pod ukrajinskom upravom

Ruski tenkovi idu prema Donjecku

 Profimedia

Rusko priznanje samoproglašenih separatističkih republika u Ukrajini, Lugansku i Donjecku, otvara formalni put da ruske trupe i formalno okupiraju ukrajinski teritorij pod izlikom "mirovne misije".

No, kako piše Guardian, još uvijek je pitanje koje će granice Rusija priznati samoproglašenim republikama, odnosno, hoće li doći do dodatnih teritorijalnih pretenzija, a baš to bit će ključno kako bi se vidjelo planira li Rusija masovnu invaziju na Ukrajinu.

Obje oblasti tvrde da više nisu pod ukrajinskom kontrolom. No, zanimljivo je da se njihov teritorij naglo proširio, pa vlasti Donjecka tvrde da ima pripada i Mariupol, koji je duboko na ukrajinskoj strani. Ako Rusija u svojim odlukama prizna ovakve, povećane teritorijalne ambicije, to bi otvorilo vrata velikom ratu, smatraju analitičari.

image

Karta Luganska i Donjecka

Rainer Lesniewski/Alamy/Alamy/Profimedia

Andrei Kortunov, ravnatelj Ruskog vijeća za međunarodne poslove, kazao je kako je pitanje granica samoproglašenih republika od najveće važnosti.

- Ako pretpostavimo da bi veće teritorijalne ambicije definitivno značile rat za kojeg Rusija možda ipak nije zainteresirana, možemo reći da je sada loptica odgovornosti na Zapadu. Putin će možda pričekati sa slanjem većih vojnih postrojbi kako bi vidio zapadnu reakciju. Stoga Zapad sada mora donijeti jasne odluke, koje će sankcije uvesti i koliko će one trajati te što će se događati u odnosima između Rusije i SAD-a - smatra.

Neki analitičari vjeruju kako rusko gomilanje vojske na granici, a trenutno je tamo više od 190 tisuća vojnika (ako se računaju i postrojbe ruskih separatista), ukazuje na to da Putin planira više od "priznanja" sama dva teritorija. Michael Kofman, član CNA "think-tanka", smatra kako Rusija ne treba toliku vojsku na granici kako bi osigurala priznanje neovisnosti separatističkim republikama. Uostalom, kaže, te trupe nisu ni blizu Donbasu. Prema njegovom mišljenju, ovo je prvi korak goleme vojne operacije.

Ruski parlament još nije donio odluku o granicama samoproglašenih republika. Zastupnik Leonid Kalašnjikov medijima je rekao da će Duma priznati zahtjeve "referenduma" građana Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Luhansk iz 2014.

- Ovaj sporazum ne definira granica, nego osigurava državnost. Kako će se definirati granice, nije u našoj nadležnosti - kazao je on, inače čelnik odbora unutar ruske Dume, zadužen za odnose sa bivšim sovjetskim republikama. U svom govoru u ponedjeljak Putin je, piše Guardian, očito pripremao teren kako bi Rusija zauzela više od Donbasa.

- Zahtijevamo da oni koji su zauzeli i drže vlast u Kijevu odmah prekinu sa svim neprijateljskim aktivnostima. U drugom slučaju, snosit će odgovornost za nastavak krvoprolića, ti će događaji biti potpuno na savjesti režima koji trenutno vlada ukrajinskim teritorijem - kazao je Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:05