PROBLEMI SVE VEĆI

Pogledajte apokaliptične prizore iz Jadranskog bisera kakvi se ne pamte godinama!

Anticiklona dominira vremenom u zapadnoj Europi već 15 dana i donosi blage temperature koje se inače viđaju u kasno proljeće

Oseka u Veneciji

 Cobra Team/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Cobra Team/backgrid/backgrid Uk/profimedia

Tjedni suhog zimskog vremena potaknuli su zabrinutost da Italiji prijeti još jedna suša nakon alarmantnog stanja prošlog ljeta, znanstvenici i ekološke skupine ustanovili su da je glavni razlog što je u Alpama palo manje od polovice uobičajenog snijega. Venecija, u kojoj su inače glavni problem poplave, suočava se s neuobičajeno niskim osekama koje onemogućuju gondolama, vodenim taksijima i vozilima hitne pomoći plovidbu kanalima, prenosi The Guardian.

image

Oseka u Veneciji

Cobra Team/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Cobra Team/backgrid/backgrid Uk/profimedia

Za probleme u Veneciji okrivljuje se kombinacija čimbenika među kojima su nedostatak kiša, visok tlak zraka, pun mjesec i morske struje. Skupina za zaštitu okoliša Legambiente objavila je u ponedjeljak da talijanske rijeke i jezera pate od ozbiljnog nedostatka vode, a posebno su ugrožene sjeverne regije zemlje.

- Najduža talijanska rijeka Po, koja teče od Alpa na sjeverozapadu sve do Jadrana, ima 61 posto manje vode nego inače u ovo doba godine, stoji u priopćenju.

image

Oseka u Veneciji

Andrea Merola/Ipa/Sipa Press/Profimedia/Andrea Merola/ipa/sipa Press/profimedia

U srpnju prošle godine Italija je pretrpjela najgoru sušu u posljednjih 70 godina i proglasila izvanredno stanje u područjima oko rijeke Po koja čine otprilike trećinu poljoprivredne proizvodnje u zemlji.

- Situacija s deficitom vode započela je u zimi 2020./2021. i otad problem raste. Potrebno nam je 50 dana kiše da nadoknadimo 500 mm u sjeverozapadnim regijama, rekao je stručnjak za klimu Massimiliano Pasqui iz talijanskog znanstveno-istraživačkog instituta CNR.

image

Oseka u Veneciji

Simone Padovani /awakening/Alamy/Alamy/Profimedia/Simone Padovani /awakening/alamy/alamy/profimedia

Razina vode na jezeru Garda u sjevernoj Italiji pala je na rekordno niske razine što je omogućilo dolazak do malog otoka San Biagio pješke. Anticiklona dominira vremenom u zapadnoj Europi već 15 dana i donosi blage temperature koje se inače viđaju u kasno proljeće. Najnovije vremenske prognoze najavljuju dolazak prijeko potrebnih oborina i snijega u Alpama u narednim danima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 10:23