PUTINOV SHOW U MARIUPOLJU

Pogledajte besramnu rusku propagandu u razorenom gradu: ‘Uđite u stan, ovo je naš raj...‘

Došao je pod okriljem noći helikopterom, vozio automobil, ušao u stan jednog od stanovnika...

Putin u Mariupolju

 Twitter

Prvi put od početka ruske agresije na Ukrajinu ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je okupirane, odnosno anektirane dijelove ukrajinskog Donbasa i Krim. Nakon što je na godišnjicu aneksije Krima posjetio Sevastopolj (Krim je nelegalno pripojen 17. ožujka 2014. godine) Putin je potajice, noću, javljaju prorežimski ruski mediji, "neočekivano navratio i do Mariupolja", grada na Azovskome moru, koji je postao simbol ukrajinskog otpora ruskoj invaziji.

Nakon Mariupolja, Putin se zaputio u Rostov na Donu gdje je, kažu ruski mediji, razgovarao sa šefom ruskog Generalštaba i zapovjednikom ruskih snaga u Ukrajini, generalom Valerijem Gerasimovom.

Iako ruski državni mediji ne dovode u pitanje posjet Mariupolju, zapadni mediji o tome javljaju sa zadrškom, isključivo naglašavajući da to "tvrde u Kremlju". Je li posjet Krimu i Mariupolju Putinov igrokaz i nova verzija Potemkinovih sela!? Sve više-manje sliči na predizbornu propagandnu predstavu, da se umiri vlastita javnost, pokaže da na bojištu sve ide po planu, ali i demonstrira voždova hrabrost te potvrdi ispravnost invazije na Ukrajinu.

No, kako bilo, Putinov dolazak na Krim i u Mariupolj pokazuju da on ne odustaje od daljnjeg vođenja rata te želi potvrditi da je to "sada i ubuduće Rusija". U Kijevu oba posjeta smatraju provokacijom i propagandnom igrom kojom se želi Rusima pokazati da na frontu sve ide po planu te da Rusija ulaže i obnavlja "svoja" novoanektirana područja i da je što se tiče tog teritorija - rat gotov.

Doduše, samo jedna od samo nekoliko snimki mogla bi potvrditi njegov stvarni boravak u Mariupolju. Na kratkom videouratku prikazuje se Putina kako razgovara s nekolicinom stanara u četvrti Nevski. Vidi se friško sagrađen stambeni blok (u pozadini se vidi i uređen dječji park s ljuljačkama).

Oni ga hvale, jedna žena govori da se moli za njega, i zahvaljuju na pobjedi te za zgradu kaže "ovo je dio našeg raja", dok mu jedan postariji muškarac govori kako je njegov vršnjak (70 godina).

Upravo ga "vršnjak" poziva da posjeti njegov stan. Putin prihvaća, "ako ne uznemirava stanare".

U samom stanu snimka pokazuje Putina kako razgledava kuhinju u kojoj se vidi da se "puši" tek postavljena večera, a Putin pita "koliko soba imate". "Tri sam imao, tri su mi dali", odgovara glas iz pozadine.

Iako postoji određena zadrška oko stvarnog posjeta Mariupolju, upravo ti kadrovi pred zgradom u četvrti Nevski mogli bi potvrditi da je on tamo stvarno bio, barem jedno kraće vrijeme. Naime, neovisni portal Vjorstka navodi da se u pozadini stvarno vide zgrade stambenog kompleksa Nevski, o čijoj su izgradnji ruski mediji pisali krajem listopada 2022. godine.

Doduše, ukrajinski mediji navode da je sagrađen u stilu Potemkinovih sela, za "naivnu" rusku javnost. Nigdje u ruskim izvješćima nema podataka koliko je boravio tamo, osim što je evidentno da se sve odigrava noću. Doduše, ruska režimska agencija objavila je još nekoliko kraćih "videouradaka", ali za koje ukrajinski mediji, a i neki drugi ne mogu potvrditi autentičnost, odnosno ne može se ustanoviti jesu li stvarno snimljeni u Mariupolju i Rostovu na Donu ili je to samo "propagandni trik".

Naime, u teškim borbama za Mariupolj, koje su trajale puna tri mjeseca, od kraja veljače do kraja svibnja 2022. godine, uništeno je, tvrde Ukrajinci, više od 70 posto zgrada, a niti na jednoj snimci, barem objavljenoj do 19. ožujka u prijepodnevnim satima, ne vide se ni najmanji "ožiljci rata" i teških borbi koje su tamo vođene.

Znakovito je da je do tog neočekivanog posjeta (i ruski mediji navode da dolasci na Krim i u Mariupolj nisu bili najavljeni, već ispada da su bili spontani) došlo i dan nakon što je haaški kazneni sud podigao optužnicu protiv Vladimira Putina za ratne zločine počinjene u Ukrajini, konkretno za nezakonitu deportaciju djece iz Ukrajine u Rusiju.

Prema navodima ruskih medija, Vladimir Putin došao je u Mariupolj helikopterom iz Krima. Na kratkoj snimci od minutu i pol vidi se Putin kako noću sam vozi automobil mračnim gradskim ulicama, a ukrajinski pak mediji tvrde da na osnovi te snimke ne mogu potvrditi da se radi o Mariupolju.

Do Putina na suvozačkom sjedištu (netko Putina snima sjedeći iza) je potpredsjednik vlade Marat Husnulin, koji mu objašnjava "tempo izgradnje i obnove grada", a osim slabo osvijetljene ceste, Putin propušta bager i kamion koji mu dolaze slijeva. Na ulici se ne vide građani, ali niti neka poznata građevina po kojoj bi se, piše kijevska Ukrajinska pravda, moglo prepoznati o kojoj se lokaciji radi.

Druga snimka pokazuje Putina u zgradi kazališta, odnosno filharmonije, kako navode Ria novosti. No, niti to se, kažu Ukrajinci, ne može uzeti kao autentična snimka boravka u Mariupolju. Isto tako, ni snimka susreta s generalom Gerasimovom u Rostovu, kažu eksperti, nema zasad čvrstih dokaza, da je to baš bilo tamo i tada.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je oslobađanje Mariupolja, a pretpostavlja se da bi Ukrajina uskoro mogla pokrenutih ofenzivu na južnom bojištu, kako bio prvo oslobodili grad Melitopolj te potom krenuli na Berdjanska grda na Azovskome moru, nakon čega bi bio prekinut "kopneni spoj" Rusije s Krimom. Ako bi se to dogodilo, tada bi svakako sljedeći cilj bio povratak Mariupolja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 23:20