OBRAČUN S DRONOM

Pogledajte detaljnu simulaciju sudara nad Crnim morem: ‘Jasno je što je ruski pilot htio učiniti!‘

Dva ruska zrakoplova Su-27 presrela su američki špijunski dron, a jedan od njih se s njim sudario

Animirana simulaciju incidenta nad Crnim morem

 Screenshot/cbs/

Ruski lovac Su-27 presreo je u utorak američki vojni dron MQ-9 "Reaper" i udario u njegov propeler, nakon čega se bespilotna letjelica srušila u Crno more. Dva ruska zrakoplova Su-27 presrela su američki špijunski dron, a jedan od njih se s njim sudario u 7:03 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Nekoliko minuta prije sudara, ruski borbeni zrakoplovi ispustili su gorivo na MQ-9 i letjeli ispred njega u nesigurnim manevrima, objavila je američka vojska u priopćenju.

Američka televizija CBS objavila je animiranu simulaciju incidenta koji se dogodio nad Crnim morem. Na videu se vidi upravo gore opisana situacija - ruski borbeni avion prolazi ispod američkog drona i zatim ispušta gorivo.

Amerikanci tvrde da je ruski pilot zapravo htio letjeti ispred drona kako bi on ušao u "oblak" goriva, no prerano je počeo dizati nos aviona te je slučajno zakačio za dron. Amerikanci tvrde kako nisu imali izbora, već su dron morali srušiti u Crno more.

Dan nakon incidenta, ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov pozvao je Washington da prestane s "neprijateljskim" letovima u blizini ruskih granica.

Rusija tvrdi da njezini borbeni zrakoplovi nisu došli u kontakt s američkim dronom koji se srušio u Crno more, ustvrdivši da je bespilotna letjelica pala zbog "oštrog manevriranja".

Moskva objašnjava da su ruski lovci uočili u "području poluotoka Krima" američki dron koji se približavao ruskoj granici.

"Ruski lovci nisu koristili svoje naoružanje, nisu došli u kontakt s bespilotnom letjelicom i sigurno su se vratili na svoj matični aerodrom", priopćilo je ministarstvo obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:07