SVE ZBOG OVE SNIMKE

Pogledajte egzodus Rusa iz Bahmuta: Putin se crveni, Kremlj zanijemio, Šojgu ide na sve ili ništa!

Kijev se, valjda prvi put od početka invazije, složio s notornim Prigožinom

Snimak ruskog bijega

 /Screenshot Twitter

Na društvenim mrežama pojavila se video snimka koja prikazuje ponižavajuće povlačenje - točnije bijeg - ruskih vojnika kod Bahmuta. Do ovog je događaja došlo istoga dana kada je ruski predsjednik Vladimir Putin uprizorio još jednu vojnu paradu za Dan pobjede, ali značajno smanjenih dimenzija nego inače zbog, kako prenose mnogi zapadni mediji, razornih gubitaka ruskih vojnih snaga u Ukrajini.

Snimka, kako se čini, potvrđuje izvješća da su se redovne ruske snage ‘okrenule i pobjegle‘, a Kijev tvrdi da ostvaruje teritorijalni napredak nakon nekoliko mjeseci ruskog napredovanja. Snimka prikazuje ruske snage kako bježe s bojišta oko istočnog ukrajinskog grada nakon što ih je svladala ukrajinska 3. jurišna brigada.

To je prvi tvrdio Jevgenij Prigožin, šef zloglasne plaćeničke privatne vojske Wagner, dok je kritizirao učinak ruskih regularnih oružanih snaga, a posebno njihovih zapovjednika u ovoj bitci koja bjesni mjesecima.

Prigožin: ‘Naša vojska bježi‘

Snimka ruskog povlačenja, kako prenosi Daily Mail, objavljena je dok je Putin u svom godišnjem govoru na paradi povodom Dana pobjede na Crvenom trgu u utorak poručio svojim vojnicima: "Vaše borbene aktivnosti sada su od najveće važnosti. O vama danas ovisi sigurnost zemlje kao i budućnost naše državnosti i našeg naroda".

Ukrajina tvrdi da je eliminirala 64 ruska borca okupatorskih ruskih snaga ​​i ostavila još 87 ranjenih te da je zarobila mnoge ruske vojnike na jugozapadnom rubu Bahmuta.

Kako je izvijestio američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW), Prigožin je tvrdio da je ruska 72. motorizirana streljačka brigada 3. armijskog korpusa napustila strateški položaj, što je rezultiralo gubicima oko 500 boraca grupe Wagner.

Ukrajinska postrojba objavila je u srijedu da je natjerala na povlačenje rusku pješačku brigadu s područja blizu Bahmuta, čime je potvrdila nedavnu izjavu vođe ruske plaćeničke skupine Wagner da su ruske snage pobjegle.

"Naša vojska bježi. Sedamdeset i druga brigada potratila je jutros tri četvorna kilometra gdje smo izgubili oko 500 ljudi", rekao je Prigožin.

Moskva nije komentirala izvješća niti jedne strane da je 72. zasebna motorizirana streljačka brigada napustila svoje položaje u jugozapadnim predgrađima Bahmuta. Rusko ministarstvo obrane nije odgovorilo na zahtjev Reutersa za komentarom, a Reuters nije mogao potvrditi stanje na terenu iz neovisnih izvora.

Ruska brigada, inače, obično ima nekoliko tisuća vojnika.

Ukrajinska Treća zasebna jurišna brigada priopćila je noću na srijedu: "To je službeno. Prigožinovo izvješće o bijegu ruske 72. neovisne motostreljačke brigade iz okolice Bahmuta i ostavljenih ‘500 trupala‘ Rusa je istinito."

Ta postrojba, formirana od bojne Azov, objavila je rano u srijedu video snimku jednog od osnivača Azova, Andreja Bileckog, koji je rekao da su njegove snage "porazile" tu rusku brigadu.

"Zapravo, 6. i 7. bojna te brigade gotovo su u cijelosti uništene, uništena je brigadna obavještajna služba, uništen je velik broj borbenih vozila, zarobljen je značajan broj vojnika", rekao je.

Za svoje izjave, osim objave snimke, nije dao dokaze. Također je rekao da su snage grupe Wagner u tom području pretrpjele značajne gubitke.

Prema Bileckom, Ukrajina je izvela ofenzivu na dijelu bojišta širine tri kilometra i dubine 600 metara, uspješno oslobodivši teritorij od ruskih snaga.

Wagner pretrpio velike gubitke

"Napadi su izvedeni na teritoriju širokom tri i dubokom 2,6 kilometara i cijeli taj teritorij je posve oslobođen od ruskih okupatorskih snaga".

Ukrajinska vojska objavila je da su njezine snage nanijele ozbiljne gubitke 72. motostreljačkoj brigadi blizu Bahmuta, ali je nisu i uništile te dodaje da je istočni grad i dalje glavna meta Moskve.

Serhij Čerevatji, glasnogovornik vojnog zapovjedništva za istočnu Ukrajinu, rekao je da je stanje u Bahmutu i dalje "teško", ali je Moskva sve više primorana ondje angažirati regularnu vojsku jer je privatna vojska Wagner pretrpjela goleme gubitke.

Bahmut, grad na istoku Ukrajine, glavna je meta ruske ofenzive od zime i poprište najkrvavijih borbi u Europi od Drugog svjetskog rata.

Vođa Wagnera opetovano optužuje ruske oružane snage da ne pružaju dovoljnu potporu njegovoj privatnoj vojsci koja predvodi borbe u Bahmutu.

Zaprijetio je i da će povući svoje borce iz Bakhmuta 10. svibnja ako ne dobije prijeko potrebno streljivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 06:04