ZATVORENIK BROJ 1

Pogledajte gdje je Putin smjestio Navaljnog: Zloglasna jazbina u kojoj se kažnjava i otkopčani gumb

Dan počinje postrojavanjem, a potom se radi u krojačkoj ili stolarskoj radionici ili na uređenju zatvorskog kruga...
 Dimitar Dilkoff/AFP

Prije nekoliko dana, kako je to i uobičajeno, bez ikakve najave obitelji i odvjetnicima ruski politički zatvorenik broj 1, Aleksej Navaljni, prebačen je iz moskovskog pritvora Matroskaja tišina u zatvor u gradiću Pokrovu, stotinjak kilometara istočno od Moskve. O tome još nema službene potvrde, ali ruski mediji se pozivaju na pouzdane izvore, a prema zakonu obitelj mora biti obaviještena u roku od deset dana o zatvoru u kojem se nalazi Navaljni.

Mediji javljaju da je to zatvor, odnosno Popravna ustanova broj 2 (Ispraviteljnaja koloniya nomer 2-IK-2) u okolici grada Vladimira, koju prati glas da je vrlo stroga te da su zatvorenici pod stalnom kontrolom administracije zatvora, bez imalo slobodnog vremena (možda jedan sat dnevno) te pod mogućim psihološkim pritiskom. Naime, jedan od poznatih ruskih aktivista i boraca za ljudska prava Konstantin Kotov bio je u tom zatvoru godinu i pol (izašao je krajem 2020.) te je s neovisnim ruskim medijima podijelio svoj iskustvo boravka u tom zatvoru. Konstantin Kotov kaže da će Navaljni prvo proći karantenu i pripremu za boravak u tom zatvoru.

image
Dimitar Dilkoff/AFP
image
Dimitar Dilkoff/AFP

Solidna hrana

"Prvo će naučiti predstavljanje, a ono se sastoji od jasno izgovorenog imena i prezimena, datuma rođenja te vremenskog roka otkad dokad će biti u zatvoru. Ustajanje je u 6, a svjetla se gase u 22 sata. Dan počinje postrojavanjem, a potom se radi u krojačkoj ili stolarskoj radionici ili na uređenju zatvorskog kruga. Tijekom dana zatvoreniku za vlastite potrebe ne preostaje više od sat vremena dnevno", rekao je Kotov. Prema njegovim riječima, hrana je solidna i podnošljiva, jednom tjedno je tuširanje, postoji televizija, ali se gleda zajednički, a stalni nadzor stražara je posebno psihološki teško podnijeti. Kotov napominje da osobno nikad nije bio izložen fizičkom nasilju, ali drugi zatvorenici jesu. Za ruski portal Meduza rekao je da se kazne i opomene mogu dobiti i za najbanalnije prekršaje, poput otkopčanog ili otpalog dugmeta, a nastoji se suzbiti bilo kakav oblik otpora ili prigovora. Obitelj može komunicirati sa zatvorenikom putem pisama, ali ne i e-mailova. Kotov ističe kako se sve čini da se zatvorenik izolira i deindividualizira, a on je često bio podvrgnut tome da s njim drugi zatvorenici nisu smjeli razgovarati.

image
Dimitar Dilkoff/AFP

Zatvor se sastoji od dvije dvokatnice u kojima su goleme sobe s krevetima na kat, a zatvorenika u IK-2 je oko 400. Kotovljeva odvjetnica Marija Ejsmont napominje da je to jedan od rijetkih ruskih zatvora gdje je procedura susreta sa zatočenikom komplicirana i dugotrajna. Navodi da je njoj trebalo i pet-šest sati čekanja prije susreta sa svojim klijentom.

image
Dimitar Dilkoff/AFP

Preživio trovanje

Ruski borac za ljudska i građanska prava Ruslan Vahapov kaže kako je od rođaka zatvorenika doznao da su mnogi od njih uznemireni dolaskom Navaljnog u njihovu "ustanovu" jer misle da će ionako strog režim i nadzor sada zbog njegove pozicije i značaja biti još rigorozniji. Podsjetimo, Navaljnom je kazna uvjetnog zatvora od 3,5 godina pretvorena u zatvorsku, ali će u Pokrovu provesti još dvije godine i nešto više od šest mjeseci. Ruski mediji nagađaju da ga tijekom te dvije godine mogu očekivati još neki sudski procesi koji bi samo mogli povećati broj zatvorskih godina za trenutačno najvećeg Putinova političkog arhineprijatelja. Navaljnog su ruske tajne službe nastojale otrovati nervnim agensom novičokom, ali je preživio. Kada se vratio s liječenja u Njemačkoj, uhićen je na aerodromu i zatvoren. Diljem Rusije, u 125 gradova, održani su prosvjedi protiv njegova uhićenja koje je policija brutalno rastjerala, a tisuće ljudi dobile su prekršajne ili zatvorske kazne zbog sudjelovanja u tim prosvjedima.

Prema mišljenju nekih analitičara, Putinov režim ne namjerava brzo pustiti Navaljnog na slobodu, a jedna od mogućnosti, kako kažu krugovi bliski Kremlju, jest nakana da ga se protjera iz zemlje. Time bi se, misle, umanjio njegov politički utjecaj i smanjio prosvjedni "elan" koji je zabrinuo kremaljsku vrhušku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2021 18:46