NE ŽELE GA

Pogledajte kako je izgledalo rušenje spomenika od 79 metara: ‘Postao je okupljalište ljubitelja Putina‘

Spomenik visok 79 metara, podignut između 1979. i 1985. u znak sjećanja na pobjedu sovjetske vojske nad nacističkom Njemačkom

Rušenje spomenika u Rigi

 Kaspar Krafts/Afp

Latvijske su vlasti u četvrtak srušile spomenik iz sovjetskog doba koji se nalazio u Rigi, u skladu sa zakonom donesenim nakon ruske invazije na Ukrajinu i unatoč prosvjedima ruske manjine u toj baltičkoj državi.

image

Rušenje spomenika u Rigi

Kaspar Krafts/Afp

Spomenik visok 79 metara, podignut između 1979. i 1985. u znak sjećanja na pobjedu sovjetske vojske nad nacističkom Njemačkom, uništen je uz pomoć strojeva. AFP piše da je postao okupljalište pristaša Kremlja u Latviji.

Latvija je, poput svojih baltičkih susjeda Litve i Estonije, dio Europske unije i NATO-a i odlučno se izjasnila za potporu Ukrajini nakon ruske invazije na tu zemlju.

image

Rušenje spomenika u Rigi

Kaspar Krafts/Afp

Svake godine tisuće Rusa, koji u Latviji čine oko 30 posto stanovništva, okuplja se 9. svibnja da bi obilježili pobjedu iz 1945. godine. No većina Latvijaca taj datum doživljava kao početak gotovo 50-godišnje sovjetske okupacije koja je završila 1991.

image

Rušenje spomenika u Rigi

Kaspar Krafts/Afp

Gotovo svi spomenici i spomen-ploče iz sovjetske ere, osim onih na vojnim grobljima, uklonjeni su 1991., a spomenik u Rigi bio je zaštićen ugovorom iz 1994. između Republike Latvije i Ruske Federacije.

image

Spomenik u Rigi

Gints Ivuskans/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:19