KONTROVERZNA KARIN

Pogledajte kako je s Putinom plesala na svojoj svadbi! Bivša šefica austrijske diplomacije preselila se u Rusiju

Preselili su se i njezini poniji. I to specijlanim vojnim zrakoplovom koji je došao po njih

Karin Kneissl pleše s Vladimirom Putinom na svom vjenčanju 2018.

 Alexei Druzhinin/Zuma Press/Profimedia

Bivša austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl, koja je 2018. dospjela na zao glas zbog plesa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na svom vjenčanju, preselila se u Sankt Peterburg – zajedno sa svojim ponijima koji su dopremljeni ruskim vojnim zrakoplovom, piše Guardian.

Godine 2018. Karin Kneissl, tadašnja ministrica vanjskih poslova Austrije, dospjela je na naslovnice medija kada je pozvala Putina na svoje vjenčanje. Bilo je to samo nekoliko mjeseci nakon što su neke zemlje EU-a – osim Austrije – protjerale ruske diplomate kao odgovor na napad nervnim agensom na Sergeja Skripala u Salisburyju.

Kontroverzna 58-godišnjakinja je sljedeće godine napustila vladu i preselila u Francusku u rujnu 2020. gdje je postala gostujuća kolumnistica za prokremaljski medij Russia Today.

U Telegram objavi u srijedu, rekla je da se čudi što se na njezino preseljenje u Rusiju gleda u političkom svjetlu i dodala da je prebacila svoje ‘knjige, odjeću i ponije iz Marseillea u Bejrut putem DHL-a‘ u lipnju 2022. nakon što je bila ‘protjerana‘ iz Francuske .

Ali Libanon je bio samo privremeno rješenje odakle je putovala u Rusiju svakih šest tjedana zbog posla. Naime, otvorila je thinktank.

‘Zbog sankcija nema letova za Rusiju. Stoga sam iskoristila ruski transportni let iz Sirije u Rusiju, na čemu sam jako zahvalna.‘

Prošlog su tjedna njezina dva ponija prevezena u Sankt Petersburg vojnim zrakoplovom iz ruske zračne baze u Hmeimimu u Siriji, navodi se u izvješću ruske istraživačke web stranice The Insider.

U lipnju je Kneissl predstavila Gorki centar – thinktank pri sveučilištu u Sankt Peterburgu koji je osnovan kako bi ‘pomogao u definiranju politike za Rusku Federaciju‘ s fokusom na Bliski i Srednji istok.

Kneissl se 2021. pridružila upravnom odboru ruskog naftnog diva Rosnefta.

Podnijela je ostavku u svibnju 2022. nakon što je Europski parlament usvojio rezoluciju kojom prijeti sankcijama Europljanima koji su još uvijek u upravnim odborima velikih ruskih kompanija.

Pogledajte ples Karin Kneissl i Vladimira Putina na njezinom vjenčanju:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 16:40