FALCON 9

Pogledajte kako je SpaceX-ova raketa ponijela u orbitu špijunski satelit američkih Svemirskih snaga

Raketa koja nosi satelit NROL-87 poletjela je u 12.27 sati po mjesnom vremenu iz vojne baze u Kaliforniji i uvela ga u Zemljinu orbitu

Raketa Falcon 9

 Patrick T. Fallon/AFP

Raketa Falcon 9 američke privatne tvrtke SpaceX-a u srijedu je ponijela u orbitu špijunski satelit koji će biti u službi američkih svemirskih snaga, priopćio je Nacionalni ured za izviđanje (NRO) zadužen za izradu i upravljanje mrežom vojnih satelita Sjedinjenih Država.

Raketa koja nosi satelit NROL-87 poletjela je u 12.27 sati po mjesnom vremenu (21.27 sati po srednjoeuropskom) iz vojne baze Vandenberga u Kaliforniji i uvela ga u Zemljinu orbitu nakon čega se bez teškoća vratila u bazu, dodaje NRO u priopćenju.

"Satelit NROL-87 je projektirao i konstruirao NRO koji njime i upravlja za račun svoje svemirske izviđačke misije", navodi agencija za vojno izviđanje, bez drugih pojedinosti, pozivajući se na "vojnu tajnu".

NRO koji je u nadležnosti Pentagona i nadzire međunarodni morski promet i komunikacije američkih suparnika, dodaje da je riječ o prvom satelitu lansiranom ove godine i 17. u zadnje dvije godine.

U službi je zapovjedništva Svemirskih snaga koje ima sjedište u Los Angelesu.

image

Raketa Falcon 9

Patrick T. Fallon/AFP
image

Raketa Falcon 9

Patrick T. Fallon/AFP
image

Raketa Falcon 9

Patrick T. Fallon/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2023 22:53