PROSVJEDI I BLOKADE

Pogledajte kako se muškarac autom zaletio među prosvjednike u Beogradu, oni su mu razbili prozor

Tijekom današnjih prosvjeda bio je primjetan izostanak uniformirane policije.

Razbijeno staklo na Renaultu.

 Nova.rs

Ekološki aktivisti i tisuće građana u subotu su, trećeg vikenda uzastopce, nastavili prosvjede i blokade prometnica u okviru Ekološkog ustanka kojim se zahtjeva obustava istraživanja litija i stopiranje projekta korporacije "Rio Tinto" koji smatraju prijetnjom okolišu i poljoprivrednom zemljištu.

U Beogradu je na sat vremena blokirana autocesta Niš-Beograd-Zagreb, a prosvjednici su obustavili promet i u desecima gradova diljem Srbije. Organizatori su najavili da će ustrajati sve dok ne bude zaustavljen projekt "Rio Tinta" i obustavljena sva istraživanja litija na teritoriju cijele zemlje.

Prosvjedi su organizirani i u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Užicu, Pančevu, Čačku, Novom Pazaru te u još nekoliko desetaka gradova diljem Srbije, premda je zbog kiše i hladnog vremena ljudi na cestama bilo znatno manje nego prošle subote.

"Blokada je uspjela, nastavljamo dalje do protjerivanja 'Rio Tinta' i zabrane eksplotacije litija i nećemo se smiriti dok 'Rio Tinto' ne protjeramo iz Srbije", poručio je subotu jedan od vođa Ekološkog ustanka, Aleksandar Jovanović Ćuta.

Time je dodatno potvrđen zahtjev s prethodnih prosvjeda na koje su, poslije izlaska na ulice oko 100.000 ljudi, vlasti u Beogradu pristale povući sporni Zakon o eksproprijaciji i predložiti izmjene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koje prosvjednici vide kao "kozmetičke" izmjene i Vučićev "iznuđeni manevar".

Te zakone organizatori Ekološkog ustanka i desetak nevladinih udruga, organizacija i pokreta označili su kao opasnost od zlouporaba u oduzimanju zemljišta i mogućnostima da se na referendumu, za koji je ukinut izlazni prag od 50 posto + 1, donesu mogućne štetne odluke po nacionalne i državne interese, uključujući i odluku kojom bi bilo odobreno najavljeno rudarenje litija.

I tijekom današnjih prosvjeda bio je primjetan izostanak uniformirane policije, a blokade su pratili sporadični sukobi no, prema dosadašnjim izvješćima, izbjegnuti su ozbiljniji incidenti.

Na kraju današnjeg okupljanja, ipak je došlo do incidenta kada je automobil marke Renault uletio u grupu prosvjednika. Reporter Nove.rs tvrdi da je vozač okrznuo automobilom jednog od demonstranta, pa su mu razbili prozor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2022 05:02