NOVO ISTRAŽIVANJE

‘Pogledajte kakvi podaci stižu iz JAR-a, ako se to preslika na globalnu razinu, to će biti kraj pandemije!‘

Stopa smrtnosti od omikron soja niža je u usporedbi s ranijim brojkama i iznosi 25% u odnosu na brojke umrlih iz prijašnjih valova
 Phill Magakoe/AFP

Stopa smrtnosti od omikron varijante koronavirusa znatno je niža u usporedbi s ranijim brojkama i iznosi 25% u odnosu na brojke umrlih tijekom prijašnjih valova koronavirusa, pokazuju podaci velikog istraživanja o smrtnosti.

Znanstvenici sa Sveučilišta Pretoria i Nacionalnog instituta za zarazne bolesti u Južnoafričkoj Republici pratili su pacijente primljene u veliku bolnicu u gradu Tshwane u pokrajini Gauteng, koji se smatra epicentrom omikrona, piše Telegraph.

Otkrili su da je samo 4,5 posto zaprimljenih pacijenata umrlo tijekom omikron vala, u usporedbi s čak 21,3 posto umrlih prije pojave omikrona.

- Ako bi se ti podaci reproducirali na globalnoj razini, došlo bi do potpunog razdvajanja stope zaraženih i smrtnosti što bi označilo okončanje epidemije i ulazak u endemiju, zaključak je znanstvenog tima.

Nedavni podaci za Veliku Britaniju, piše Telegraph, pokazuju da je stopa smrtnosti pala na 1,12 (1 umrli na 833 zaraženih) otkako se omikron pojavio, u odnosu na 3,3 (1 umrli na 30 zaraženih) prošle zime, iako će podaci o smrtnosti biti precizniji tek za nekoliko tjedana.

Novo istraživanje iz JAR-a također pokazuje da je prosječan boravak pacijenata u južnoafričkim bolnicama tijekom omikron vala iznosio četiri dana. Za prijašnjih valova koronavirusa prosječni boravak zaraženih pacijenata u bolnici iznosio je 8,8 dana.

Znanstvenici su također utvrdili da je kod čak 63% hospitaliziranih pacijenata tijekom omikronskog vala covid-19 otkriven slučajno, odnosno tek nakon prijema u bolnicu iz nekog sasvim drugog razloga.

Broj pacijenata kojima je bila potrebna intenzivna njega također je bio daleko manji, 1 posto zaprimljenih u odnosu na 4,3 posto tijekom ranijih valova, a samo jedna trećina je imala upalu pluća, od čega je 72% pacijenata imalo blage do umjerene simptome.

Manje od polovice (45%) pacijenata moralo je primati kisik, u usporedbi s čak 99,5 u prvom valu.

Najveći broj kreveta koje su u sveučilišnoj bolnici Steve Biko, u kojoj su zaposleni južnoafrički istraživači, zauzimali covid pacijenti bio je tijekom omikronskog vala 108 i to 13. prosinca 2021. godine, što je puno manje od najviše brojke za prijašnjih valova kada je 13. srpnja 2021. godine bilo zauzeto 213 kreveta na vrhuncu delta vala.

U istraživanje je bilo uključeno 466 pacijenata koji su primljeni u bolnički kompleks Steve Biko od 14. studenoga. Napravljene su usporedbe s 3.967 pacijenata primljenih prije tog datuma.

- U omikronskom valu koji je krenuo iz grada Tschwane umanjena je težina kliničkih slika, jer imamo manje smrtnih slučajeva, prijema na intenzivnu njegu i skraćeno je trajanje boravka u bolnici. Postoje jasni znakovi da bi stopa zaraženih i prijema u bolnicu mogla u idućim tjednima dodatno opadati u Južnoafričkoj Republici. Ako se ovaj obrazac nastavi i ponovi na globalnoj razini, vjerojatno ćemo vidjeti potpuno razdvajanje stope zaraženih i umrlih što sugerira da bi omikron mogao biti naznaka kraja epidemijske faze pandemije i ulazak u endemiju, napisali su autori studije u časopisu International Journal of Infectious Diseases.

Znanstvenici ističu da je prosječna starosna dob primljenih u bolnicu znatno niža, 39 u odnosu na 49 za ranijih valova, što je vjerojatno razlog manjeg broja slučajeva.

Naglasili su da su prethodno preboljenje i procijepljenost pomogli u promjeni kliničke slike virusa, ali da ne mogu isključiti mogućnost da je omikron naprosto bezazlenija varijanta koronavirusa.

Oko 66,7 posto stanovnika Tshwanea ima antitijela na covid iako je cijepljeno samo 36% odraslih između 18 i 49 godina, te 58% starijih od 50 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:13