POVRIJEĐENI OSJEĆAJI

Pogledajte karikaturu lista Charlie Hebdo koja je razbjesnila Erdogana: ‘Ništa im nije sveto!‘

‘Oštro osuđujemo karikaturu našeg predsjednika u francuskom časopisu koja pokazuje da joj nikakva religija i vrijednosti nisu svete‘
Recep Tayyip Erdogan
 Adem Altan/AFP

Turska je najavila da će poduzeti sve pravne i diplomatske korake protiv autora karikature predsjednika Erdogana u satiričnom listi Charlie Hebdo.

Naslovnica lista prikazuje Erdogana u majici i donjem rublju s limenkom pića u ruci, a pored njega je žena u hidžabu kojoj ovaj podiže suknju.

'Oštro osuđujemo karikaturu našeg predsjednika u francuskom časopisu koja pokazuje da joj nikakva religija i vrijednosti nisu svete', napisao je na Twitteru Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin.

Erdogan je ovaj vikend napao Emmanuela Macrona rekavši da treba otići psihijatru, na što je francuske opozvala svog veleposlanika u Ankari.

Erdogan je u ponedjeljak također pozvao na bojkot francuskih proizvoda.

Inače, i veliki imam egipatske džamije al-Azhar pozvao je u srijedu međunarodnu zajednicu da kriminalizira djela 'protiv muslimana', nakon objave karikatura proroka Muhameda u Francuskoj koje su izazvale bijes muslimana diljem svijeta i pozive vlada tih dražva na bojkot francuskih proizvoda.

Karikature, koje muslimani smatraju svetogrđem, objavljene su u znak solidarnosti s učiteljem kojemu je 16. listopada odrubljena glava jer je u razredu pokazao karikature proroka Muhameda.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razbjesnio je muslimane rekavši da će udvostručiti napore kako bi se spriječilo da konzervativna islamska vjerovanja ugrožavaju francuske vrijednosti.

Šeik Ahmed al-Tayeb, čelnik tisuću godina starog sveučilišta sunitskih muslimana, rekao je da al-Azhar oštro odbacuje korištenje protumuslimanskih osjećaja za pridobivanje birača na izborima.

Egipatski predsjednik Sisi izjavio je da vrijeđanje 1.5 milijardi muslimana nije sloboda govora, ali je odbacio bilo koji oblik nasilja u ime obrane religije i vjerskih simbola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:28