PROGLASILI POBJEDU

Pogledajte naslovnice srpskih novina nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici: ‘Blamaža Zapada!‘

Rezolucija o genocidu u Srebrenici usvojena je s 84 glasa za, 19 protiv i 68 suzdržanih

Naslovnice srpskog tiska u petak 24. svibnja

 Afp/

Opća skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom podsjeća na genocid počinjen nad Bošnjacima Srebrenice 1995. i pozvala na uspostavu 11. srpnja kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve tog zločina.

Usvojena je s 84 glasa za, 19 protiv i 68 suzdržanih, što su srpski dužnosnici proglasili svojom moralnom pobjedom.

Vučić je poimence zahvaljivao državama koje su glasale protiv ili su bile suzdržane. Među zemljama EU-a, Mađarska je glasala protiv, a Slovačka, Grčka i Cipar bile su suzdržane.

Portali u Srbiji jučer navečer opširno su izvještavali o reakcijama na rezoluciju, a predsjednik Aleksandar Vučić i rezolucija glavne su teme jutrošnjih naslovnica u srpskom tisku.

Tako srpski Telegraf na naslovnici ističe da je ‘Svijet stao uz Srbiju‘ te da se u New Yorku dogodila ‘Herojska bitka Vučića i velika moralna pobjeda‘. U podnaslovu napominju da je bilo manje glasova za rezoluciju nego protiv i suzdržanih.

Večernje Novosti na naslovnici piši da je prošla sramna rezolucija, a glavni je naslov ‘Poraz Zapada‘. Također na naslovnici ističu da su za bile 84 zemlje, da je 19 bilo protiv, a 68 suzdržanih. S naslovnice tabloida Alo vrišti naslov ‘Blamaža - dvije trećine svijeta protiv rezolucije‘.

image

Naslovnice srpskih novina

Vesti pišu da se ‘O našim žrtvama se šuti‘. Blic je na naslovnici objavio fotografiju Vučića zaogrnutog srpskom zastavom, a naslov glasi ‘Ja sam se već poklonio žrtvama i položio cvijet u Srebrenici‘.

Umjereni Danas, koji bez zadrške kritički piše o Vučićevom režimu, na naslovnici piše ‘Rezolucija: Odgovornost za genocid je individualna‘. Srpski Dnevnik na naslovnici piše ‘Vučić: Ovo će otvoriti Pandorinu kutiju‘. I tabloid Informer na naslovnici ima Vučića sa zastavom, a naslov je ‘Srbi nisu genocidni‘. ‘Moralna pobjeda‘ i Vučić sa zastavom ističe se na naslovnici Kurira.

List Nova, koji također kritički piše o vlasti u Srbiji, na naslovnici donosi ‘Vulić: Rezolucija nam neće donijeti pomirenje‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 09:13