NEOBIČNA POJAVA

Pogledajte nebo iznad Maroka par minuta prije potresa. Ovo se već dogodilo u Turskoj

Postoje teze da se bljeskovi svojevrsna reakcija na tektonski pritisak, seizmičku aktivnost ili erupcije vulkana
 Screenshot/Twitter

Sigurnosne kamere postavljene na kući u gradu Agadiru na jugozapadu Maroka zabilježile su bljesak plave svjetlosti koji se na nebu pojavio tri minute prije nego što je razorni potres magnitude 6,8 u petak pogodio sela u planinama koja su od Marakeša udaljena 72 kilometra južno, piše The Jerusalem Post. Potres u Maroku za sada je odnio više od 2800 života, a u njemu je ozlijeđeno 2500 osoba.

Slični su bljeskovi uočeni na nebu iznad Turske kada je tu zemlju i Siriju početkom veljače ove godine pogodio potres magnitude 7,8 u kojem je poginulo nešto manje od 60 tisuća osoba.

O bljeskovima poput ovog kojeg je zabilježila sigurnosna kamera u Agadiru piše se već tisuću godina, navodi The Jerusalem Post.

Postoje teze da se bljeskovi svojevrsna reakcija na tektonski pritisak, seizmičku aktivnost ili erupcije vulkana. Ne pojavljuju se uvijek, a najčešće se pojavljuju u blizini epicentara potresa i oko trenutka kada se potres dogodi. Najčešće ih se može vidjeti tamo gdje je tektonski pritisak najveći.

Bljeskovi su prvi puta zabilježeni 1965. u Japanu, a uočeni su i 2008., 2009. i 2017. za vrijeme potresa u Kini, Italiji i Meksiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 05:01