POTOP U LJUBLJANI

Pogledajte nove snimke, obilna kiša prekinula i kazališnu predstavu: ‘Bojali smo se da će se srušiti zgrada‘

Nakon nezapamćenog nevremena koje je pogodilo Sloveniju, sve raspoložive snage ispumpavaju vodu iz garaža, podruma
Poplava u kazalištu
 Facebook

Nakon nezapamćenog nevremena koje je jučer navečer pogodilo Sloveniju, sve raspoložive snage ispumpavaju vodu iz garaža, podruma i drugih poplavljenih objekata u glavnom gradu u Ljubljani. Intervenirali su na barem 371 lokaciji, a sjeverna obilaznica bila je zatvorena nekoliko sati zbog oštećenja kolnika, javljaju slovenski mediji

Pljusak je zahvatio i druge dijelove države, a kiša je počela padati jučer u poslijepodnevnim satima. Olujno nevrijeme s pljuskovima pogodilo je područje Beltinaca, a navečer se sručilo na područje glavnog grada.

Prema riječima meteorologa Roka Nosana, na nekim mjestima u kratkom razdoblju palo je više kiše nego u protekla dva mjeseca zajedno. Između 20 sati i ponoći u regionalnom centru za izvještavanje Ljubljana primljeno je 2700 poziva građana.

Obilna kiša poplavila je više od 500 različitih zgrada, uglavnom podrume i stambene prostore, osnovne škole, gimnazije, domove zdravlja, vrtiće, poslovne objekte, kazalište, skladišta, učenički dom i sud. Poplavljena su parkirališta i podvožnjaci, a nekoliko osobnih automobila je ostalo zaglavljeno. Olujni vjetar rušio je drveće. Većina podvožnjaka u Ljubljani bila je neprohodna.

U Ljubljani su zabilježene rekordne padaline jer je u jednom satu palo 100 litara kiše po četvornom metru.

U nevremenu nitko nije ozlijeđen. Vatrogasci pomažu u ispumpavanju voda iz podruma, a samo u Ljubljani su do 6 ujutro intervenirali na 371 lokaciji.

- Ispumpavamo vodu, dajemo sve od sebe, ali teško je reći kad ćemo završiti, izjavio je Robert Okorn iz Vatrogasnog društva Ljubljana za TV Sloveniju.

Poplavljeno je i nekoliko studija te podrumske prostorije RTV Slovenije. Poplave su prekinule kazališnu predstavu u zgradi ljubljanske Drame.

- Voda je prodrla kroz krov i u podrum. Električne instalacije na pozornici bile su natopljene vodom, morali smo prekinuti predstavu zbog sigurnosti glumaca i napustiti kazalište. Moramo vidjeti što se može sanirati. Vjerojatno ćemo morati otkazati predstave do idućeg tjedna, rekao je redatelj Igor Samobor. Čak se pojavila bojazan da bi se zgrada mogla urušiti. Još nisu poznati razmjeri štete kakva se, kako su rekli, još nije dogodila u povijesti Drame. Na Facebooku su objavili snimku koja prikazuje kako je to izgledalo kad je voda prodrla u povijesni dio zgrade Slovenskog narodnog gledališča.

Situacija s kišom polako se smiruje, a procjenu štete bi do kraja dana mogle iznijeti nadležne službe. Do popodnevnih sati kiša bi trebala prestati padati u Sloveniji. Meteorolozi za popodne najavljuju suho i sunčano vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:13