TAJNI AGENTI

Pogledajte policijske fotografije ruskih špijuna, neurednih i izmorenih

WASHINGTON - Policijske fotografije desetorice ruskih ‘ilegalaca’ koji su prošlog mjeseca otkriveni, uhićeni i potom deportirani iz SAD-a iscurile su danas iz arhive američkih vlasti u javnost, koja se, izgleda, još nije umorila od priče o ruskim špijunima iz susjedstva.

Posljednje su to fotouspomene Anne Chapman i društva iz SAD-a, a rezultat je bitno drugačiji od onog što je svjetska javnost dosada imala prilike vidjeti. Izmoreni, s podočnjacima, neuredni i nepočešljani, svi osim Anne Chapman koja je i za tu priliku uspjela namjestiti pozu. Prijašnje fotografije uključivale su glamurozne snimke 28-godišnje crvenokose, zgodne i preplanule peruanske novinarke, uređenog tipičnog američkog para ‘Murphy’ s ‘backyard’ roštilja i slično.

Amerikanci, pokazale su reakcije na zatvorske fotke, žale što su pustili Annu Chapman, analiziraju izraze lica uhvaćenih špijuna, te ih i dalje zanima kako su se špijuni snašli nakon povratka u staru domovinu.

Ruski premijer Vladimir Putin, i sam bivši agent KGB-a, iskoristio ih je, pak, za još malo samopromocije pa su mediji prošli tjedan popratili njegovo druženje s desetorkom (razmijenjenom za četiri ozbiljna informatora) uz domoljubne pjesme na neotkrivenoj lokaciji u Rusiji.

Putin im je na sva usta čestitao i hvalio ih iako se, najblaže rečeno, nisu proslavili. Prije su osramotili Rusiju i uspješne sovjetske kolege nakon što se saznalo kako Moskva plaća elitne agente da joj deset godina, koristeći tehnike poput nevidljive tinte, prenose informacije koje se mogu naći na internetu. SAD ih zato i nije mogao optužiti za više od ‘rada na crno’. Toliko su, čini se, bili neučinkoviti.

No, špijuni su u Rusiji dočekani kao nacionalni heroji i svi su dobili stanove i mjesečnu stipendiju. No mnogi od njih nisu zadovoljni jer su se navikli na život na zapadu, naročito novinarka Vicky Pelaez, koja jedina nije podrijetlom iz Rusije. Nije sretna ni Anna Chapman iako je, kao najljepša od skupine, najbolje prošla.

Osim što je pokupila svu medijsku pažnju Chapman je dobila ponudu da napiše knjigu za 150.000 funti (tvrde tabloidi), da se slika za Playboy te manje laskavu ponudu da snimi pornografski film.

Neki, pak, misle da bi mogla i puno više pa je navodno nagovaraju da se politički angažira. Ni Rusija, pokazuje se, nije pošteđena trenda kandidiranja zgodnih žena za političke funkcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:10