MANIJAK S VOLGE

Pogledajte priznanje bravara koje ledi krv u žilama: ‘Da, ja sam taj koji je ubio 26 žena...‘

Radik Tagirov (38) sumnjiči se da je ubio čak 26 žena u razdoblju od 2011. do 2012.
'Manijak s Volge'
 Ruska policija

Ruska je policija uhitila muškarca kojeg sumnjiče da je u razdoblju od 2011. do 2012. opljačkao i ubio čak 26 starijih žena u gradovima širom središnje Rusije, javljaju BBC i Guardian.

Riječ je o Radiku Tagirovu, 38-godišnjem bravaru koji je ranije bio osuđen zbog krađe. Policija smatra kako je upravo on 'manijak s Volge' kojeg povezuju s brojnim zločinima i ubojstvima počinjenima u regijama koje se nalaze duž te poznate ruske rijeke.

Policija je jučer objavila kako je osumnjičenik na ispitivanju "tijekom kojeg odgovara na informacije povezane s istragom". Guardian javlja kako je Tagirov sve zločine - priznao, a na YouTubeu je objavljen i video njegovog priznanja.

- Što biste uradili nakon što ste ušli u njihove stanove? - pita istražiteljica Tagirova.

- Zadavio bih ih - kaže na snimci.

- Zašto ste ih gušili?

- Jer je tiho i brzo. I bezbolno za njih, mislio sam. Manje bolno - odgovara.

- Zašto ste ubijali?

- Reagirao sam impulzivno. Bio sam gladan, živio sam na ulici tada - kaže.

Ruski Istražni ured (SK), tamošnja inačica FBI-ja, u izjavi medijima je istaknuo kako je Tagirovo uhićenje uslijedilo nakon forenzičke i biološke analize koja je pokazala kako je sve žene ubila ista osoba. Dodali su kako se "uzorak ponašanja napadača poklapa s onim osumnjičenoga".

Tagirov, koji živi u ruskom gradu Kazanu, sva je ubojstva počinio na identičan način. Na meti su mu bile starije žene koje žive same. U njihove bi stanove ulazio pretvarajući se da je električar, vodoinstalater ili netko iz održavanja zgrade, a potom bi ih zadavio. Nekada je žrtve ubijao golim rukama, a u nekim se slučajevima koristio električnim kablovima ili štrikovima s njihovih kućnih ogrtača i kuhinjskih pregača.

Većina žrtava bila je starija od 70, njihove je stanove ubojica često pljačkao, no nekada je dragocjenosti ostavljao netaknutima. Koristio je rukavice te uvijek pažljivo očistio mjesto zločina kako bi posao istražiteljima bio što teži.

Val ubojstava zabilježen je u nizu ruskih gradova 2011. i 2012. uključujući Kazan, Samaru, Toljati, Iževsk, Ufu i druge. Guardian navodi kako se ovaj serijski ubojica pritajio nakon 2013. godine, no niz ubojstava u regiji nastavio se 2017. pa je moguće da se točan broj Tagirovih žrtava možda nikada neće utvrditi.

Policija je za njegovo uhićenje 2019. raspisala nagradu od tri milijuna rubalja (244.000 kuna).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:51