‘DJELOVANJE ČOVJEKA‘

‘Pogledajte radare, ove krugove, neviđeno!‘ Na društvenim mrežama uzbuna, stručnjaci objasnili o čemu je riječ

Naoko koncentrični krugovi na radarskim slikama rezultat su načina rada meteoroloških radara

Koncentrični krugovi na radarskim slikama

 Screenshot/Facebook

Pažljivi, ali raspirivanju teorija urota skloni korisnici interneta i društvenih mreža smatraju da su koncentrični krugovi koji se naoko mogu vidjeti na radarskim slikama nevremena u Sloveniji, a koje je do subote popodne odnijelo najmanje tri života te uzrokovalo ogromnu materijalnu štetu, rezultat umjetno stvorene tehnologije za promjenu vremena.

Takvi su stavovi, međutim, prilično daleko od znanostveno utemeljene istine, piše 24ur.

image

"Koncentrični krugovi" na radarskim slikama

Screenshot/Facebook
image

"Koncentrični krugovi" na radarskim slikama

Screenshot/Facebook

Meteorološki radar dobiva i prikuplja informacije iz emitirane visokofrekventne (VF) elektromagnetske energije koju odašilje u prostor u vrlo uskom i usmjerenom snopu, navodi Državni hidrometeorološki zavod Republike Hrvatske (DHMZ).

Prilikom mjerenja, antena radara se istovremeno kreće po smjeru (azimutu) i po nagibu (elevaciji) prikupljajući potrebne informacije. Treba naglasiti da je snop VF elektromagnetske energije uvijek usmjeren u atmosferu − od linije horizonta radara pa prema gornjim nagibima. Pokretna antena radara usmjerava snop zračenja tako da formira neku vrstu kružnih stožaca na različitim nagibima.

Agencija za okoliš Republike Slovenije (ARSO) pak navodi da radar mjeri oborinu na različitim visinama. Računalo koje prikuplja te podatke zatim izdvoji ono najveće i oni se prikazuju na radarskoj slici. Na slici se ne vide padaline pri tlu već negdje iznad tla. Slojevita oborina je takva da ima pojačan radarski odraz (zbog otapanja snijega koji pada) na visini izoterme nula stupnjeva.

Duž radarske zrake, pod danim kutom elevacije, stoga se mjeri pojačani odjek na mjestu gdje zraka presijeca zonu taljenja. Različito nagnute grede sijeku traku taljenja na različitim udaljenostima. Projekcije maksimalnih odjeka/odboja na tlu stoga imaju oblik koncentričnih krugova, navodi ARSO.

Za vremenske nepogode s kojima se Slovenija bori već danima korisnici društvenih mreža okrivli su "chemtrailse", HAARP tehnologiju, teške metale u tuči, 5G tehnologiju i ostale oblike meteorološkog inženjeringa. Uz to, navodi se da čovjek protiv tuče može boriti paljenjem katrana i polijevanjem tla octom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:00