PIJANI I DIVLJI

Pogledajte snimke iz europske prijestolnice grijeha koje su užasnule sve: ‘Ovo je sramota!‘

Organizatorima takvih pijanki sada prijete kazne do čak 600.000 eura, tamo su maske obvezne čak i na otvorenom
Pijani turisti na Majorci
 Profimedia/Twitter

Nakon video snimke pijanih Britanaca u ljetovalištu Magaluf, Španjolci strahuju da bi žrtva koju su podnijeli tijekom lockdowna mogla biti uzaludna, piše The Guardian.

Snimke pijanih britanskih turista kako plešu i skaču po automobilima na Majorci postala je viralna, a jedan je korisnik Twittera komentirao:

- Dijelovi Španjolske su u karanteni, starija populacija je zatvorena u domovima, svi nosimo maske na ulici, ali u Magalufu neodgovorni Britanci rade što žele. To je sramotno.

Otočkim vlastima prijavljeno je najmanje 60 ilegalnih zabava, a zbog događanja u Magalufu i drugim ljetovalištima na Mallorki bilo je sukoba između lokalnih mještana i turista. Organizatorima takvih pijanki sada prijete kazne do čak 600.000 eura.

Jens Spahn, njemački ministar zdravstva, osudio je ponašanjem mladih Nijemaca koji se također razulareno zabavljaju na Majorci i to bez zaštitnih maski.

- Moramo pokušati spriječiti infekcije, osobito u vrijeme godišnjih odmora. Tko kaže da automatski moramo imati drugi val na jesen i u zimu. Zajedno kao društvo možemo to spriječiti, kao što smo to učinili ranije.

U Kataloniji i Andaluziji, ali i na Balearskim otocima, među kojima su i Mallorka i Ibiza, obvezno je nošenje maski na otvorenom , čak i u situacijama kada je socijalno distanciranje moguće provesti. Jedina iznimka su boravak na plaži i sportske aktivnosti.

Nošenje maski i fizički razmak postali su pravilo za većina Španjolaca, koji su zgroženi prizorima neodgovornih, mladih turista koji se opijaju i tumaraju ulicama u velikim skupinama, a nitko od njih ne nosi masku.

Španjolci su općenito užasnuti britanskim ležernim pristupom Covidu-19 i strahuju da bi turisti mogli donijeti drugi val Španjolskoj, koja je tek stavila prvi val pod kontrolu.

Na Pirenejskom poluotoku raste još veći strah o dugoročnim posljedicama koje će Covid-19 ostaviti na gospodarstvo, ako ne bude turizma.

Na Mallorki je prošle godine bilo 10 milijuna turista. Turizam čini oko 11 posto španjolskog BDP-a, a u obalnim gradovima i na otocima je glavni izvor prihoda. Naredba o obveznom nošenju maski, koje je na Balearima uvedeno prošloga tjedna, naljutilo je zaposlene u turističkom sektoru. BIli su šokirani kada su doznali da će posjetitelji morati nositi masku na godišnjem odmoru, pa su im brojni gosti otkazali nakon takve odluke.

- Odlučili su se za destinaciju gdje pravila nisu tako stroga, kaže jedan turistički djelatnik.

Od veljače se u Španjolskoj zarazilo blizu 254.000 stanovnika, a ozdravilo ih je 150.380. Preminulo je 28.400 osoba. Šesti su u svijetu po broju umrlih od Covida-19.

Španjolska je 21. lipnja otvorila granice i nanovo dopustila turistička putovanja no zasad nema značajnih dolazaka iz inozemstva. U posljednja dva tjedna dijagnosticirano je 5.400 novih slučajeva zaraze. U subotu navečer registrirano više od 100 žarišta od kojih je najjače oko katalonskog grada Lleide.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:01