PUTINOV ČOVJEK

‘Pogledajte što može Satan-2! Ovaj krater raspiruje moju maštu. A čak nema ni bojeve glave‘

Kao demonstraciju Sarmatove moći, pokazao je snimku golemog kratera koju je napravio jedan od projektila bez bojeve glave

Dmitrij Rogozin

 Screenshot

Rusija će uskoro imati 50 potpuno novih nuklearnih projektila koji je sposoban sve neprijatelje 'svesti na nuklearni krater', upozorio je Dmitrij Rogozin, čelnik svemirske agencije Roskosmos i Putinov bliski suradnik.

Pritom je rekao da će deseci novih projektila Sarmat-2 - visine 14-katnice i težine 208 tona - biti raspoređeni do jeseni kako bi ugrozili ruske neprijatelje. Interkontinentalni balistički projektil ima domet od 18 tisuća kilometara i može pogoditi ciljeve brzinom od 25.556 km/h.

Kao demonstraciju Sarmatove moći, pokazao je snimku golemog kratera koju je napravio jedan od projektila bez bojeve glave.

'S nuklearnim oružjem takav krater na neprijateljskom mjestu bit će... pa, vrlo velik i vrlo dubok - i radioaktivan. I to ne samo jedan, nego točno onoliko koliko će najmoćniji nuklearni projektil na svijetu isporučiti na teritorij neprijatelja. I uskoro ćemo imati gotovo 50 takvih Sarmata (op.a. projektil je na Zapadu poznat kao Satan-2) na borbenoj dužnosti', kazao je Rogozin pa naglasio: 'Ostaje samo savjetovati agresorima da pristojnije razgovaraju s Rusijom.'

Bivši potpredsjednik vlade lojalan Putinu i nedavno je iznio nekoliko prijetnji nuklearnim napadima na Zapad koje uključuju Satan-2.

Pri svojoj posljednjoj prijetnji iskoristio je snimke ruskog TV kanala Zvezda kojeg vodi Ministarstvo obrane.

'Ovaj krater koji je ostao nakon probnog lansiranja Sarmata naprosto raspiruje moju maštu. Nema bojeve glave, ali dubina je 8 metara i promjer 20 metara', kazao je u reportaži novinar televizije Zvezda Aleksander Kurskij koji je stajao usred kratera na vojnom poligonu Kura na poluotoku Kamčatki.

Rogozin - koji je zadužen za rusku ulogu u Međunarodnoj svemirskoj postaji - prošlog se tjedna hvalio školarcima i studentima da bi Satan-2 mogao uništiti 'pola obale nekog velikog kontinenta koji nam se možda neće svidjeti zbog svoje agresivne politike'.

Prije dva tjedna Rogozin je zaprijetio da će Ukrajinu izbrisati s karte i uništiti Zapad za pola sata.

'NATO vodi rat protiv nas. Nisu to objavili, ali to ništa ne mijenja. Sada je to svima očito. U nuklearnom ratu mi ćemo uništiti zemlje NATO-a za pola sata. Ali to ne smijemo dopustiti, jer će posljedice razmjene nuklearnih udara utjecati na stanje naše zemlje. Stoga ćemo ovog ekonomski i vojno moćnijeg neprijatelja morati pobijediti konvencionalnim oružanim sredstvima', rekao je.

Koristeći riječ koju je Putin zabranio u odnosu na Ukrajinu - 'rat' - rekao je: 'Ovo je rat za istinu - i pravo Rusije da postoji kao jedinstvena i neovisna država. Samo postojanje Ukrajine odvojene od Rusije neminovno će je pretvoriti u anti-Rusiju i odskočnu dasku Zapada za agresiju na naš narod. Zato ono što zovemo Specijalna vojna operacija nadilazi svoje izvorno značenje i geografiju.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 19:00