JE LI POČELO?

‘Pogledajte što se zadnjih mjesec dana događa u Ukrajini i Rusiji... Realno, Bahmut je tek početak‘

"Bahmut je samo uvod, vrata koja će Ukrajini otvoriti mogućnost za pokretanje uspješne protuofenzive"

Bitka za Bahmut

 Afp/

Napredovanje ukrajinske vojske u Bahmutu signalizira da je dugoočekivana protuofenziva počela, ali i kako ona vjerojatno neće izgledati poput blitzkriega. Ukrajinske oružane snage provode prvu protuofenzivu velikih razmjera u posljednjih nekoliko mjeseci. Zasad je, međutim, ta protuofenziva ograničena na područje Bahmuta.

General pukovnik Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, jučer je na aplikaciji Telegram napisao kako je "napredovanje naših snaga u smjeru Bahmuta prvi uspjeh ofenzivnih akcija u obrani Bahmuta".

Kijev je zanijekao da je šira ukrajinska protuofenziva u tijeku, rekavši kako još uvijek provodi obrambene operacije u području u kojem se već nekoliko mjeseci vode žestoke borbe. "Što se sada događa?

Obrambene mjere

Neprijateljske trupe napreduju na istoku u nekoliko smjerova. Mi se branimo. Obrambene mjere ne uključuju samo obranu u doslovnom smislu, već i protunapade", rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar.

Vojni stručnjaci, međutim, ističu kako je Bahmut uvertira za veliku protuofenzivu. Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, u intervjuu za njemački Bild, rekao je kako je Ukrajina preuzela inicijativa u Bahmutu te da nastavak protuofenzivnih napada na istoku znači da će se borbena sposobnost Rusije smanjivati.

"U širem smislu, Bahmut je samo uvod u protuofenzivu, vrata koja će Ukrajini otvoriti mogućnost za pokretanje uspješne protuofenzive", rekao je Podoljak. Na pitanje kada bi mogla započeti protuofenziva, Podoljak je objasnio da protuofenziva "nije jednokratan događaj koji može početi danas, a završiti sutra, nego mnoštvo akcija, deseci, pa i stotine akcija, od kojih se neke već poduzimaju".

Ukrajinci već tjednima testiraju ruske obrambene pozicije, slično kao što su radili prije nego što su ujesen pokrenuli protuofenzivu u Hersonu i natjerali Ruse da se povuku sa zapadne obale rijeke Dnjipro. Riječ je o taktici "formiranja" operacija, koja uključuje intenziviranje napada na skladišta oružja, zapovjedne centre, oklopna vozila i topničke sustave. Nekoliko je puta, primjerice, napadnuto skladište goriva u Sevastopolju na Krimu pod ruskom okupacijom. Veliki požari izazvani udarima bespilotnim letjelicama zabilježeni su u rafineriji u Ilskiju, koja se nalazi u ruskoj pokrajini Krasnodar.

image

Bitka za Bahmut

Ruska logistika

Prošlog tjedna također, uništena su ili oštećena četiri ruska skladišta goriva koja opskrbljuju ruske trupe u pokrajini Zaporižja i u dijelove Hersona koji su još uvijek pod ruskom okupacijom. Ukrajinci su navodno napali aerodrom u Brjansku u Rusiji, i pritom oštetili transportni zrakoplov Antonov-124. U Rusiji je također povećan broj sabotaža na željeznicama, koje čine okosnicu ruske logistike.

Iako Ukrajina ne preuzima odgovornost za napade unutar ruskog teritorija, sve veći broj napada bespilotnih letjelica na strateške ruske ciljeve evidentno ima za cilj izviđanje položaja i mogućnosti ruskih radara. To su sve akcije koje se poduzimaju prije velikih zajedničkih operacija. No, moguće je i da samo imaju cilj zbuniti Ruse.

Pripremna paljba

Obrambeni analitičar pri Vojnoj akademiji Švicarskog saveznog instituta za tehnologiju Marcus Keupp uvjeren je kako je Ukrajina u prvoj fazi ofenzivne operacije. "Ofenziva obično prvo počinje obavještajnim podacima, tako da se potencijalne slabe točke i ciljevi identificiraju pripremnom paljbom, primjerice, topništvom i bespilotnim letjelicama", rekao je Keupp za radio Deutschlandfunk.

Švicarski stručnjak također smatra da ukrajinska protuofenziva traje "već neko vrijeme". "Mnogi imaju u glavi slike Drugog svjetskog rata, odnosno da ofenziva počinje kada tenkovi napreduju. To je besmislica, jer je to kraj ofenzive, a ne njen početak", dodao je Keupp.

Zelenski je u nedjelju rekao da Ukrajina ima "gotovo dovoljno" oružja za početak svoje dugoočekivane protuofenzive. Na tiskovnoj konferenciji tijekom posjeta Berlinu, Zelenski je rekao da će biti potrebno "još nekoliko posjeta (europskim prijestolnicama), i to je to". Niti dan ranije, tijekom posjeta Rimu, Zelenski nije htio precizirati kad će protuofenziva početi, rekavši samo kako će "prvi važni koraci biti uskoro poduzeti".

Moguće da je jedan od razloga zašto Kijev službeno ne želi reći da je protunapad počeo taj što su očekivanja Zapada sve veća kako vrijeme odmiče, što znači da će i razočaranje biti veće u slučaju neuspjeha. Kijev želi postići da Zapad dobije dojam kako je podrška njihovoj zemlji isplativa i da, uz odgovarajuću podršku, ukrajinska vojska može osloboditi više okupiranih regija.

Moguće je i da ukrajinsko zapovjedništvo odugovlačenjem želi prisiliti rusku stranu da koncentrira dodatne rezerve u području Bahmuta, kako bi ih odvukla s drugih potencijalnih smjerova nadolazeće protuofenzive.

Iako je još uvijek moguće da šira ofenziva počne nekim velikim, očitim napadom, sve više dokaza ukazuje na to da će vjerojatnije biti postupna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:12