BIJES U IZRAELU

‘Pogledajte što su žene i djeca bili prisiljeni napraviti Hamasovim otmičarima malo prije puštanja na slobodu!‘

U ovom videu jedan od maskiranih militanata, mašući automatskom puškom, prijeteći naređuje taocima...
 Screenshot/Youtube

Zlokoban trenutak u kojem je Hamasov militant oslobođenim taocima pred kamerama naredio ‘nastavite mahati!‘, izazvao je bijes među izraelskim dužnosnicima koji su kritizirali ‘propagandu‘ palestinske skupine, piše Daily Mail.

Snimka koju su objavili službeni kanali Hamasa, a prenio Reuters, pokazuje kako je skupina talaca dovedena do kamiona Crvenog križa kako bi ih prevezli preko granice i vratili na sigurno.

U početku je izgledalo baš kao jedan od nekoliko drugih isječaka primopredaje koje je objavila palestinska skupina koja je jučer dogovorila dodatna dva dana prekida vatre do oslobađanja više talaca, kako bi se spriječilo daljnje bombardiranje Gaze od strane izraelskih obrambenih snaga.

No, dok Hamas ima za cilj projicirati sliku humanog postupanja, u ovom konkretnom videu jedan od maskiranih militanata, mašući automatskom puškom, prijeteći govori ‘nastavite mahati!‘.

Glasnogovornik izraelske vlade Ofir Gendelman rekao je u objavi na X-u: - Ovo je ‘Hamasova‘ odvratna inscenirana propaganda. Natjerali su oslobođene izraelske taoce da se smiješe i mašu pred kamerama. Možete čuti terorista kako im prijetećim glasom govori "nastavite mahati".

Unatoč tome što su se mnogi taoci vratili u fizički rrlativno dobrom stanju, većina je izgubila dosta kilograma i svjedočila o teškim uvjetima u zatočeništvu, a nekoliko djece koju je predao Hamas odvojeno je od svojih roditelja koji su ili ubijeni ili ostaju u zatočeništvu.

Jedna zatočenica, 84-godišnja Elma Avraham, puštena je u teškom stanju i sada se bori za život zbog nedostatka njoj vitalnih lijekova tijekom 50-dnevne muke, dok se druga, 21-godišnja Maya Regev, vratila u nedjelju navečer s ranom od metka.

Srceparajući trenutak kada se Maya ponovno ujedinila sa svojom obitelji također je zabilježen ovog vikenda u dirljivoj snimci.

Maya je jedna od 58 taokinja i talaca koje je Hamas oslobodio tijekom posljednja četiri dana prekida vatre između izraelskih snaga i palestinske skupine. Oteta je s glazbenog festivala Nova - gdje su 364 osobe izgubile život dok su Hamasovi naoružani napadači jurili preko granice na motorima, u kamionima i paraglajderima - ali ne prije nego što je ranjena zalutalim metkom.

Unatoč ozljedama, Maya se uspjela održati na životu i provela je oko 50 dana čameći u zatočeništvu prije konačnog puštanja u subotu navečer, uz potresne fotografije koje prikazuju kako je izvučena iz kombija Crvenog križa u pratnji maskiranih militanata Hamasa dok se vukla na štakama.

U snimci se može čuti Maya kako jeca dok grli svoju obitelj dok sjedi u bolničkom krevetu, ushićena što je oslobođena i u društvu najmilijih, ali tugujući za svojim bratom tinejdžerom Itayem (18), koji je i dalje u zatočeništvu Hamasa. Itay je jedan od nekoliko Hamasovih talaca za koje teroristička skupina kaže da ih ne može locirati.

Iako su neke taoce držali dužnosnici Hamasa, druge su razdvojile i odvele civilne skupine iz Gaze ili naoružane bande, kaže katarski premijer šeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, koji je predvodio napore da se postigne prekid vatre između izraelskih snaga i Hamasa.

Dok Izraelske snage nastavljaju svoje operacije u Gazi kako bi pokušali locirati i osloboditi preostale taoce, Maya je spremna na operaciju kako bi se popravila šteta nanesena ranom od metka. Osoblje bolnice Soroka opisalo je njeno stanje kao ‘umjereno teško‘, a dr. Shlomi Kodesh je za izraelski i24 News rekao da njezin život nije u opasnosti, ali da je operacija bila neophodna kako bi se Maya potpuno oporavila.

Slično kao Maya, nekoliko talaca koje je Hamas oslobodio ovog vikenda suočavaju se s novom mračnom stvarnošću. Dobili su slobodu, ali sada su opterećeni spoznajom da su ostali članovi njihove obitelji još uvijek u zarobljeništvu, ili još gore, zaklani 7. listopada. Dvoje takvih novooslobođenih talaca su brat i sestra Noam i Alma Or, stari 16 i 13 godina.

U subotu su ih dočekali radosni djed i baka, kao i njihov stariji brat Yali (18), prije nego što su prošli liječničke preglede nakon dugog zatočeništva. Ali, oduševljenje tinejdžera zbog izlaska na slobodu brzo je isparilo kada su obaviješteni da su njihovu majku Yonat ubili Hamasovi napadači 7. listopada u kibucu Be‘eri.

Ujak Ahal Besorai, britansko-izraelski odvjetnik, ispričao je za The Guardian kako su se djeca slomila kada su čula sudbinu svoje majke: ‘Nažalost, nisu znali da je moja sestra, njihova mama, ubijena‘, rekao je. ‘Prvi put nakon 50 dana dolaze vidjeti svoje najmilije i prva vijest s kojom se susreću je da im mama više nije živa. Mislim da je bilo jako traumatično, bilo je puno suza, puno boli.‘

Najmlađi taoc oslobođen ovog vikenda - četverogodišnja Abigail Edan, dvojna izraelsko-američka državljanka - također je izgubila oba roditelja u napadima 7. listopada.

‘Ono što je pretrpjela bilo je nezamislivo‘, rekao je Joe Biden o prvoj Amerikanki oslobođenoj tijekom primirja. Nije znao njezino stanje i nije dao novosti o drugim američkim taocima, piše Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:31