JASNA POVEZNICA

Pogledajte tablicu: Nema nikakve sumnje da cijepljenje izrazito smanjuje smrtnost od Covida-19

Hrvatska je pri dnu ljestvice po postotku cijepljenih, a manje imaju samo Bugarska, Rumunjska i Slovačka. Ali je pri vrhu po broju umrlih
 Europska komisija

Situacija s pandemijom je teška u cijeloj Europskoj uniji i mnoge su države suočene s novim izazovima kako zaustaviti brzo širenje virusa. Međutim, za razliku od istog razdoblja prošle godine, smrtnost od virusa je značajno manja, ali samo u državama koje imaju visok postotak procijepljenosti.

Tablica s podacima o procijepljenosti i broju umrlih na milijun stanovnika u zadnja dva tjedna jasno dokazuje vezu između cijepljenja i broja smrtnih slučajeva. U državama gdje je procijepljenost mala, najveća je smrtnost, dok je u onima koje imaju veći postotak cijepljenih s obje doze, smrtnost znatno manja.

U Bugarskoj gdje je procijepljenost s obje doze samo 29 posto, u zadnja dva tjedna je na milijun stanovnika umrlo 325 osoba. U Irskoj gdje je cijepljeno preko 93 posto punoljetnog stanovništva, od Covida-19 je u zadnja dva tjedna umrlo 15 osoba na milijun stanovnika. U isto vrijeme na Malti, gdje je 92 posto cijepljenih, smrtnost je - nula.

Hrvatska je pri dnu ljestvice po postotku cijepljenih s dvije doze, a manje imaju samo Bugarska, Rumunjska i Slovačka. Ali je pri vrhu po broju umrlih u dva tjedna na milijun stanovnika. Veću smrtnost imaju samo Bugarska, Rumunjska i Litva.

U Hrvatskoj, gdje se cijepilo 55 posto punoljetnih, na milijun stanovnika umrlo je 168 osoba u zadnjih 14 dana. U Rumunjskoj je procijepljenost 43 posto, a u istom je razdoblju umrlo 267 zaraženih na milijun stanovnika.

image

Cijepljenje protiv Covida-19

Profimedia

Belgija ovih dana ima izrazito veliki broj zaraženih, ali smrtnost na milijun stanovnika je na razini od 29 osoba. Ta je smrtnost gotovo deset puta manja nego u isto vrijeme prošle godine, a stručnjaci to pripisuju upravo cijepljenju. Belgija je procijepila 87 posto punoljetnog stanovništva.

I u Nizozemskoj, gdje su zbog mjera ograničenja kretanja izbili i nasilni prosvjedi, visok je broj novozaraženih, ali je smrtnost znatno manja nego u državama gdje je procijepljenost niža.

U Nizozemskoj je procijepljeno 81 posto punoljetnog stanovništva, a smrtnost u dva tjedna na milijun stanovnika je 17 - otprilike deset puta manja nego u Hrvatskoj ili gotovo dvadeset puta manja nego u Bugarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:06