FRAPANTAN OBRAT

Pogledajte tko navodno preuzima notornu Wagner grupu: ‘On je alternativa Sijedom, ima i crni križ...‘

Vojni analitičari vjeruju da je 25-godišnjak novi vođa plaćeničke skupine koju je osnovao njegov otac

Pavel Prigožin i amblemi Wagner grupe

 /Profimedia/ Afp

Sin Jevgenija Prigožina navodno je preuzeo zapovjedništvo nad Wagner grupom i pregovara s Moskvom o vraćanju boraca u rat u Ukrajini, smatraju vodeći vojni analitičari.

Pavel Prigožin (25) pregovarao je s Ruskom nacionalnom gardom o budućnosti plaćeničke skupine koju je osnovao njegov otac, poručuju iz Instituta za proučavanje rata (ISW), pozivajući se na istaknuti kanal Telegram povezan s Wagnerom.

Tamo je objavljen dokument, koji nije neovisno potvrđen, koji sugerira da je Prigožin imao oporuku koja je ovjerena 2. ožujka i prema kojoj je većinu svog nasljedstva ostavio svom sinu. Prema The Timesu, u oporuci stoji: ‘Sva moja imovina . . . kao i imovinu koju bih mogao steći u budućnosti ostavljam Pavelu Evgenijeviču Prigožinu.‘

image

Pavel Prigožin

Screenshot X/

Uz Wagner grupu, Pavel bi trebao naslijediti oko 100 milijuna funti, devet dioničkih društava i dionice u Concordu te ugostiteljsko carstvo, navodi se u dokumentu.

image

Pavel Prigožin

Sanctions.nazk.gov.ua/

Prema američkom ministarstvu financija, ovaj 25-godišnjak već kontrolira više kompanija i kompleksa luksuznih nekretnina u Sankt Peterburgu. Također, pod sankcijama je od strane brojnih zemalja, uključujući Kanadu, SAD i UK.

Pavel se borio s Wagnerom u Siriji, ako je za vjerovati objavama njegova oca na društvenim mrežama, te je čak dobio i ‘crni križ‘ skupine, što je njezino vlastito priznanje za vojnu službu.

- Među brojnim borcima koji su i dalje lojalni Prigožinu postoji nada da će Pavel nastaviti naslijeđe svog oca ako preuzme zapovjedništvo nad plaćeničkom skupinom, pisao je New York Times ranije ovog mjeseca.

image

Pavel Prigožin

Screenshot X/

Trenutno su Wagnerovci raštrkani u nekoliko zemalja, uključujući Bjelorusiju, Srednjoafričku Republiku, Libiju i Mali, a povukli su se iz Ukrajine ranije ove godine.

Grupa nije imala jasnog vođu od pogibije Jevgenija Prigožina u zrakoplovnoj nesreći u kolovozu, dva mjeseca nakon što je vodio neuspjelu pobunu čiji je cilj bio uklanjanje ruskog vojnog vrha zbog operativnih propusta u ratu u Ukrajini.

Isticanje Pavela Prigožina kao novog šefa dolazi nakon što su neki Wagnerovi borci negativno reagirali na prošlotjedni zagrljaj Vladimira Putina s jednim od bivših viših zapovjednika, smatraju u ISW-u.

Putin je zadužio Andreja Troševa, poznatog i po svom nadimku Sijedi, da nadgleda dobrovoljce u Ukrajini. Iz Kremlja su samo kratko priopćili da Trošev sada radi u ruskom ministarstvu obrane.

Inače, Trošev je bio prisutan na sastanku između wagnerovaca i Putina koji se održao nakon Prigožinova propalog puča. Ruski je predsjednik rekao da su mnogi ‘klimali glavama‘ kada je wagnerovcima ponudio nekoliko različitih novih poslova, međutim Prigožin je tada rekao da se ‘njegovi dečki ne slažu s tom odlukom‘.

image
Natalia Kolesnikova/Afp

U ISW-u kažu da navodni razvoj događaja koji uključuje Pavela Prigožina kao novog šefa plaćeničke skupine ukazuje na to da su neki zaposlenici Wagnera zainteresirani za okupljanje oko alternative Troševu.

Ruski izvor na koji se citira think tank tvrdi da mlađi Prigožin nije djelovao samostalno i da je bio pod utjecajem Mihaila Vatanina, šefa Wagnerove sigurnosne službe.

No, izvor povezan s Wagnerom dodao je da njegovi borci neće morati potpisivati ugovore s ruskim ministarstvom obrane i da će plaćenička skupina zadržati svoje ime, simbole, ideologiju i zapovjednike pod Pavelom Prigožinom, smatra ISW.

Drugi pro-Wagnerov izvor tvrdio je tijekom vikenda da Moskva razmatra dopuštanje elementima Wagner grupe da se pridruže Ruskoj nacionalnoj gardi kao zasebna Wagnerova jedinica.

Glasnogovornik ukrajinske vojske rekao je prošli tjedan da se nekoliko stotina boraca Wagnera vratilo u istočnu Ukrajinu nakon povlačenja iz zemlje nakon zauzimanja Bahmuta u svibnju.

image

Jevgenij Prigožin i wagnerovci u Bahmutu

Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Serhij Čerevatji, glasnogovornik ukrajinskih trupa na istoku, rekao je da su plaćenici raštrkani na različitim mjestima, da nisu dio jedne jedinice, te da nisu značajno utjecali na rat.

Ruski vojni blogeri također su izvijestili da su se neki Wagnerovi borci posljednjih tjedana vraćali u Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:10