POTPUNI ŠOK U RUSIJI

Pogledajte TV nastup koji je u Rusiji odjeknuo poput tsunamija: ‘Sve je to sr****!‘

Leonida Gozmana, koji je rekao da Rusija nema što raditi u Ukrajini, Olga Skabejeva je pokušala više puta prekinuti, no nije uspjela

Gostovanjen Leonida Gozmana na ruskoj državnoj televiziji

 Screenshot/Twitter

Na društvenim mrežama pojavila se snimka gostovanja Leonida Jakovljeviča Gozmana u političkoj emisiji na ruskom televizijskom kanalu Rusija 1 kod notorne prokremaljske i proratne propagandistice Olge Skabejeve. Gozman je ruski političar i aktivist, predsjednik sveruskog javnog pokreta Savez desnih snaga, liberalno-konzervativne političke javne organizacije i bivše stranke, koji k tome piše kritičke tekstove o Vladimiru Putinu, njegovom režimu i ratu u Ukrajini za neovisni ruski medij The Moscow Times.

S obzirom na stavove koje javno iznosi, nije jasno zašto su ga uopće zvali u jednu od najrigidnijih ratnohuškačkih emisija, no riječi koje je tamo izgovorio zapanjile su sve prisutne - kojima je bilo očito neugodno - a pogotovo Skabejevu, koja ga je i video isječku u dva navrata prekidala, ali se Gozman nije dao u osudi Putinovog rata u Ukrajini, pojedinih čelnika ukrajinskih nezakonito anektiranih regija, ali i notornog Igora Girkina, poznatog pod nadimkom Strelkov.

"Mi smo građani ove zemlje koji snose odgovornost za noćnu moru koja se tamo upravo sada odvija. To je ono što ja vjerujem. Vi i ja (snosimo odgovornost) kao državljani Ruske Federacije. Zbog toga tako vjerujem", poručio je on Skabejevoj, rekavši da se radi o užasnom ratu.

"Ne bi to trajalo više od jednog dana da mi tzv. čelnike tih republika nismo opskrbili oružjem, novcem i ljudima. Razumijete? Nemam dokaza, ali s moje točke gledišta, oni su jednostavno kriminalci, je li shvaćate? Jedan od čelnika Donjecke Narodne Republike, gospodin (Denis) Pušilin, prije nego što se počeo boriti za slobodni Donbas bio je regionalni menadžer za MMM. Svi se sjećaju MMM-a, zar ne? Bio je regionalni menadžer MMM-a (MMM Global je ruska Ponzijeva shema, ‘piramida‘ pokrenuta 2011. godine, op.a.), a sada se bori za slobodu Donbasa, zar ne? Ne vjerujem u te ljude".

Nakon tih riječi Skabejeva ga je prvi puta pokušala prekinuti rekavši da je to vrlo jednostavna situacija, no Gozman je nastavio. "Zaharčenko (Aleksandar, visoki dužnosnik tzv. Luhanske Narodne Republike, op.a.) je prije rata prodavao piliće. Imao je 2 kioska. Shvaćate li, da nismo podržali te ljude, tamo bi rat završio vrlo brzo. I ne bi završilo u genocidu i tome slično. Sve je to sra**e.

Zatim spominje Girkina, rekavši da je zločinac koji se dugo borio u ukrajinskom gradu Slovjansku. Tu ga Skabejeva ponovno prekida rekavši da kao i obično ne pruža dokaze.

"Tamo nismo imali što raditi. Naši dečki tamo nemaju što raditi. I zato što podržavamo sve te Zaharčenke koji tamo kradu ogromne novce itd. Vi kao građanin Ruske Federacije i ja kao građanin Ruske Federacije snosimo odgovornost", zaključio je Gozman.

Inače, Gozman je, kako je ranije izvijestio Radio slobodna Europa, prošle godine napustio Rusiju nakon što je odslužio dvije uzastopne kazne od 15 dana zatvora pod optužbom da je "izjednačio" Rusiju iz sovjetske ere s nacističkom Njemačkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:56